IKLAN

 

Walaupun ikan kitang memakan lumut dan juga bahan-bahan yang dianggap kotor oleh manusia, hakikatnya ia adalah sejenis ikan laut yang sangat bermanfaat bagi tubuh manusia. Banyak manfaat ikan kitang yang langsung kita tidak sangka.

baca juga khasiat udang galah yang padu

 

Melancarkan Proses Metabolisme

Metabolisme ini adalah proses tubuh dalam menyerap sari-sari makanan menjadi tenaga yang kemudian diedarkan ke seluruh bahagian tubuh.

Bila anda memiliki metabolisme terlalu cepat, hingga tenaga selalu habis sebelum sel-sel diproses kembali, maka anda sangat sesuai untuk menjadikan ikan kitang sebagai sumber makanan.

 

 

Mampu Mencegah Risiko Diserah Barah

Sebahagian daripada zat ikan mampu melawan penyakit kanker. Ikan ini mempunyai kandungan yang sangat diperlukan oleh tubuh agar dapat mencegah tumbuhnya sel-sel abnormal di dalam tubuh yang mampu diserang penyakit barah.

 

Mengubati Penyakit Asma

IKLAN

Untuk mengubati penyakit asma secara menyeluruh hingga ke akar umbi, anda disarankan mengambil ikan kitang sebagai diet secara rutin. Ini kerana kandungan gizi yang terdapat pada ikan ini mampu mengubati masalah penyakit asma secara rutin.

 

Mencegah Risiko Diserang Diabetes

Cegahlah penyakit diabetes mulai sekarang, kerana penyakit ini cukup berbahaya. Biasanya jika seseorang diserang penyakit ini boleh menyebabkan kaki membengkak.

Jika tidak dirawat ia akan mengakibatkan kaki membusuk dan apabila sudah parah maka harus dipotong.

Untuk mencegahnya, cubalah anda mulai memakan ikan kitang mulai sekarang. Ikan ini memiliki kandungan yang dapat mencegah risiko diserang diabetes.

Sebaiknya juga pilihlah ikan yang masih segar dan di rebus saja untuk dapatkan khasiatnya.

baca juga khasiat kuat ikan jelawat

 

IKLAN

 

Protein Untuk Tumbesaran

Protein pada ikan kitang bagus untuk membangunkan sistem kekebalan tubuh. Dengan memakan ikan ini, tubuh anda akan memiliki resistensi untuk melawan rasa sakit akibat racun, bakteria, mahupun virus.

Protein ikan juga berfungsi menjaga keseimbangan asid dan garam dalam tubuh (mengatur PH tubuh). Namun fungsi utama dari protein ikan ini adalah sebagai zat pembentukan otot.

 

Kepelbagaian zat dan vitamin

Selain itu, ikan kitang turut mengandung saturated fatty acid (SFA) yang berfungsi mengawal kegemukan.

Mengandungi monounsaturated fatty acid (MFA) yang berfungsi sebagai pembanteras kolesterol jahat.

 

Mengandungi polyunsaturated fatty acid (PFA) yang mempercepatkan proses penyembuhan luka pada anggota badan.

Mengandungi Vitamin A untuk mengubati jerawat dan kesihatan kulit.

 

Mengandung Vitamin B12 yang bagus untuk menambah kadar hemoglobin dan eritrosit. Dapat untuk menenangkan sistem syaraf pusat yang tegang.

Mengandungi Kalium. Kalium amat penting bagi tubuh sebagai pembangkit energi di tubuh yang bekerja sama dengan mineral lain seperti Natrium (NA).

baca juga khasiat power sup belut

 

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan