Sama ada handal berenang atau tidak, selesa atau tidak, jaket keselamatan adalah wajib untuk dipakai. Tiada alasan untuk tidak memakai jaket keselamatan kerana ia bukan sahaja alat bantuan jatuh ke air dalam, malah juga pelindung keselamatan lain.

 

Tip Menyampan Dengan Selamat Dan Harmoni!!

 

Pastikan muatan sepadan dengan kapasiti sampan tersebut sehingga mengalahkan bot pendatang haram. Bawa alatan keperluan memancing sepadan dengan sesi pancingan. Tak perlu dibawa semua barangan pancing yang korang ada di rumah.

 

Pastikan pendayung ada dibawa bersama kerana sukar untuk diduga prestasi enjin bot. Walaupun enjin berkeadaan tip top sekali pun tetap pendayung wajib ada. Pastikan sebelum memulakan perjalanan, anda periksa sampan tersebut ada pendayung atau tidak.

IKLAN

 

Tip Menyampan Dengan Selamat Dan Harmoni!!

 

Sentiasa pantau kedudukan rakan di atas sampan sebelum membuat balingan bagi mengelakkan insiden tercangkuk mata kail pada kepala rakan. Walaupun perkara ini sering diulang pesan namun tetap juga insiden tercangkuk mata kail terus berlaku.

 

IKLAN

Pakaian memancing yang sesuai dan selesa juga penting bagi tujuan keselamatan dan keselesaan. Ada sesetengah pemancing yang begitu mementingkan konsep dan gaya dengan memakai jeans dan juga boot. Sedangkan ia boleh mengundang bahaya jika korang terjatuh ke dalam air.

 

Tip Menyampan Dengan Selamat Dan Harmoni!!

 

IKLAN

Jika memancing di lombong atau tasik yang luas, sebaiknya guna gps bagi mengelakkan sesat sekiranya tidak mahir dengan selok-belok lokasi.

 

Sekiranya perlu parkir di bawah pokok bagi mengelakkan panas atau hujan lebat, pastikan betul-betul pokok tersebut tiada ular di atasnya. Selain ular, kera juga boleh menjadi ancaman atau mengundang musibah di luar jangka.

 

Tip Menyampan Dengan Selamat Dan Harmoni!!

 

Sentiasa bertenang ketika memancing dan jangan sesekali melompat kegembiraan apabila berjaya menaikkan ikan. Apatah lagi jika rakan memancing korang kurang berjaya seperti korang.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI