IKLAN

 

Sesetengah pemancing memilih untuk tidak menyampan (memancing di atas sampan) atas faktor keselamatan. Mereka takut berhadapan dengan bahaya lemas atau sebagainya jika berlaku sesuatu insiden.

 

Namun korang tidak perlu jadikannya satu fobia sehingga hilang salah satu nikmat memancing. Tips berikut kami sediakan bagi menjamin keselamatan korang sepanjang memancing menggunakan sampan atau bot.

 

Wajib Pakai Jaket keselamatan

Sama ada handal berenang atau tidak, selesa atau tidak, jaket keselamatan adalah wajib untuk dipakai. Tiada alasan untuk tidak memakai jaket keselamatan kerana ia bukan sahaja alat bantuan jatuh ke air dalam, malah juga pelindung keselamatan lain.

 

Tip Menyampan Dengan Selamat Dan Harmoni

 

Kapasiti muatan dan alatan

Pastikan muatan sepadan dengan kapasiti sampan tersebut sehingga mengalahkan bot pendatang haram. Bawa alatan keperluan memancing sepadan dengan sesi pancingan. Tak perlu dibawa semua barangan pancing yang korang ada di rumah.

IKLAN

 

Jangan Lupa Pendayung

Pastikan pendayung ada dibawa bersama kerana sukar untuk diduga prestasi enjin bot. Walaupun enjin berkeadaan tip top sekali pun tetap pendayung wajib ada. Pastikan sebelum memulakan perjalanan, anda periksa sampan tersebut ada pendayung atau tidak.

 

Tip Menyampan Dengan Selamat Dan Harmoni

 

Ketahui Risiko Kecederaan

IKLAN

Sentiasa pantau kedudukan rakan di atas sampan sebelum membuat balingan bagi mengelakkan insiden tercangkuk mata kail pada kepala rakan. Walaupun perkara ini sering diulang pesan namun tetap juga insiden tercangkuk mata kail terus berlaku.

 

Pakai Pakaian sesuai

Pakaian memancing yang sesuai dan selesa juga penting bagi tujuan keselamatan dan keselesaan. Ada sesetengah pemancing yang begitu mementingkan konsep dan gaya dengan memakai jeans dan juga boot. Sedangkan ia boleh mengundang bahaya jika korang terjatuh ke dalam air.

 

Tip Menyampan Dengan Selamat Dan Harmoni

 

Alat Panduan arah

Jika memancing di lombong atau tasik yang luas, sebaiknya guna gps bagi mengelakkan sesat sekiranya tidak mahir dengan selok-belok lokasi.

 

Jangan Parkir sembarangan

Sekiranya perlu parkir di bawah pokok bagi mengelakkan panas atau hujan lebat, pastikan betul-betul pokok tersebut tiada ular di atasnya. Selain ular, kera juga boleh menjadi ancaman atau mengundang musibah di luar jangka.

 

Tip Menyampan Dengan Selamat Dan Harmoni

 

Tenang is good

Sentiasa bertenang ketika memancing dan jangan sesekali melompat kegembiraan apabila berjaya menaikkan ikan. Apatah lagi jika rakan memancing korang kurang berjaya seperti korang.