Joran

Sekurang-kurangnya berkekuatan 10-20lb. Tidak perlu panjang panjang kerana nanti sukar untuk mengawalnya dari ruang terhad atas bot. Sebaik-baiknya gunakan joran sepanjang 6 hingga 6.5 kaki. Pastikan juga joran jenis kuat dan tahan lasak.

 

Kekili

Ikut keselesaan tetapi jangan terlalu kecil. Saiz 3000 ke atas adalah disyorkan. Tak perlu kekili mahal-mahal. Yang murah pun boleh asalkan kuat dan tahan lasak.

 

Tali

Jenis sulam (braided). Dicadangkan agar memilih berat tidak melebihi 50lb. Kalau nak guna tali tangsi, pastikan melebihi 20lb tetapi tidak perlu melebihi 40lb. Tali tangsi yang tahan lasak tidak terlalu kuat spring adalah lebih baik.

IKLAN

 

 

Mata kail

4X dan ke atas. Saiz 4/0 atau 5/0 adalah bersesuaian. Pilih jarak mata yang lebar untuk meningkatkan kebarangkalian kail mengena. Dicadangkan jenama seperti Gamakatsu, Owner, Mustad dan Daichi.

 

IKLAN

Perambut dawai

Boleh gunakan jenis multi strand tanpa balut kerana ia lebih lembut berbanding tali utama yang berbalut. Tanpa perambut dawai, toman boleh memutuskan tali perambut dengan mudah.

 

Klip

Snap atau snap swivel boleh digunakan. Cuma pilih yang lebih kuat. Dicadangkan kekuatannya melebihi 50lb. Rugilah kalau dah strike toman, kili pulak terkangkang sebab tak cukup kuat.

IKLAN

 

Umpan mati

Kalau ada boleh boleh bawa. Kalau tiada gunakan umpan hidup kerana toman yang benar-benar ganas tidak akan melayan umpan tiruan.

 

Umpan hidup

Anak keli ialah umpan terbaik untuk toman. Sekiranya terlihat sekumpulan anak toman yang berwarna kemerah-merahan sedang muncul ke permukaan air, baling umpan ke tempat anak-anak toman itu.

Pasti ibu toman yang bersifat pelindung akan marah dan seterusnya menyambar umpan tersebut.