Ladung atau pemberat merupakan antara terminal tackle yang diperlukan untuk memancing. Kebiasaannya, batu ladung berperanan dalam mengekalkan posisi umpan.

Batu ladung lazimnya diperbuat daripada timah kerana ciri utama timah ialah ketumpatan tinggi dan menjadikannya berat, suhu lebur rendah menjadikan kos pembuatan murah, tahan karat dan tahan hakisan air laut.

Terdapat pelbagai jenis batu ladung yang ada di pasaran masa kini. Walau bagaimanapun, masih ramai lagi kurang arif mengenai kesesuaian penggunaan batu ladung ini sama ada bentuk, saiz ataupun beratnya.

 

BATU MATI LEPER

Terminal Tackle : Jenis-Jenis Ladung Dan Kegunaannya!!

Pada asasnya batu ladung leper ini direka untuk memastikan umpan tidak hanyut apabila dilontar ke kawasan tepi pantai. Namun begitu, batu jenis ini lebih sesuai digunakan untuk joran aksi ringan sahaja.

Ini kerana kebiasaannya, ikan-ikan target untuk batu jenis ini hanyalah untuk ikan-ikan kecil seperti gelama, bolos dan sewaktu dengannya sahaja. Namun peranan dan saiz asalnya sudah berubah.

Terdapat pelbagai lagi jenis batu ladung yang ada di pasaran masa kini. Ada batu yang berbentuk diamond, piramid, buah kana dan sebagainya.

Namun begitu, pemancing haruslah bijak untuk menggayakan kegunaan batu ladung ini mengikut kepada spot memancing.

 

BATU MATI BULAT

Terminal Tackle : Jenis-Jenis Ladung Dan Kegunaannya!!

IKLAN

Batu Ladung berbentuk bulat sangat sesuai digunakan untuk memancing di kawasan yang pantai atau laut yang landai, berpasir ataupun berlumpur.

Tetapi ia tidak sesuai digunakan di kawasan berbatu karang kerana bentuknya yang bulat sememangnya memudahkan batu jenis ini untuk tersangkut.

Cara penggunaan batu ladung ini bergantung pada keadaan air di kawasan anda memancing.

Jika kawasan tersebut berarus deras, gunakanlah saiz yang lebih berat agar tali anda tidak hanyut terlalu jauh dari kawasan permainan ikan.

 

BATU MATI PANJANG

Terminal Tackle : Jenis-Jenis Ladung Dan Kegunaannya!!

Batu Ladung berbentuk panjang juga antara jenis pemberat yang biasa digunakan oleh pemancing tidak kiralah di Pantai, kolam mahupun tasik.

Batu jenis ini sangat efektif digunakan untuk pancingan tepi pantai ataupun kuala. Batu ladung jenis ini juga boleh diguna pakai untuk pancingan di kawasan berbatu karang.

IKLAN

Bentuknya yang menajam di kedua-dua hujung berpotensi untuk mengelakkan perambut anda dari tersangkut di celah-celah batu karang.

Sama seperti batu ladung bulat, saiz batu ladung panjang juga digunakan mengikut kawasan memancing anda.

 

BATU HIDUP

Terminal Tackle : Jenis-Jenis Ladung Dan Kegunaannya!!

Batu hidup merupakan sejenis pemberat yang membenarkan tangsi bergerak bebas melaluinya tanpa diikat.

Kebiasaannya batu jenis ini sesuai digunakan di kawasan muara dan ia juga sering digunakan untuk memancing di tasik, sungai atau kolam-kolam komersial.

Penggunaan batu jenis ini amat sesuai digunakan untuk memancing ikan siakap di muara-muara sungai kerana bagi sesetengah ikan (seperti siakap) ia akan memuntahkan kembali umpan apabila terasa ‘berat’ dan umpan tersangkut-sangkut pergerakannya.

IKLAN

Jenis batu hidup yang popular ketika ini ialah ladung biji kana dan ladung bulat.

 

BATU SAUH

Terminal Tackle : Jenis-Jenis Ladung Dan Kegunaannya!!

Batu sauh amat popular digunakan oleh kaki pancing dari Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Batu jenis ini amat bersesuaian digunakan di kawasan yang berarus deras terutamanya sewaktu air jalan pasang ataupun jalan surut.

Kegunaan dawai di sekeliling batu sauh ini adalah untuk memastikan batu ini dapat mencengkam dasar laut sekali gus mengelakkan dari perambut kita dihanyutkan arus deras.

 

BATU KAPIT

Terminal Tackle : Jenis-Jenis Ladung Dan Kegunaannya!!

Batu kapit atau split weights lazimnya digunakan bagi menambah sedikit berat kepada umpan agar ia tidak terapung di permukaan air.

Ia juga digunakan untuk menambah berat kepada umpan agar lontaran umpan dapat dilakukan dengan lebih sempurna.

Batu kapit ini biasanya terjual dalam bentuk pakej yang mengandungi pelbagai jenis saiz dan kegunaannya juga dalam pelbagai bentuk teknik pancingan air tawar mahupun air masin.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI