Ikan jemuduk kini bukan lagi spesies sasaran pancingan konvensional iaitu bottom fishing laut dalam, sebaliknya ia sudah menjadi spesies sasaran utama khususnya penggemar teknik light jigging di negara kita.

 

Walaupun fizikal mulut ikan jemuduk seperti spesies bottom feeding, namun apabila gewang tiruan digayakan di zon strike atau habitatnya, jemuduk akan menjadi spesies ikan pemangsa yang sangat agresif dan rakus.

 

Teknik Moden Paling Best Layan Jemuduk

 

IKLAN

Respon jemuduk terhadap jenis gewang juga sangat meluas. Disebabkan itu, jemuduk digemari oleh pemancing yang gemarkan penggunaan umpan tiruan seperti teknik mengilat, jigging, surf casting serta fly fishing dek kerana gerong tidak sukar untuk dipujuk.

 

Jika anda berada di kawasan zon strike spesies ini, pasti sangat mengujakan apabila strike demi strike yang dilakukan oleh sang gerong terhadap gewang yang dihulur. Gewang ‘hard lure’ minnow saiz kecil hingga sederhana antara saiz ideal yang sesuai untuk menggoda jemuduk.

 

IKLAN

Teknik Moden Paling Best Layan Jemuduk

 

Saiz sebegini sesuai untuk mengilat terutama di kawasan agak cetek, di mana menjadi tempat permainan jemuduk. Selain itu, gewang permukaan seperti popper dan stickbait pula bukan sahaja sangat efektif, malah mampu memberikan visual aksi sambaran yang mengagumkan saat dibaham spesies trevally ini.

IKLAN

 

Teknik Moden Paling Best Layan Jemuduk

 

Teknik penggunaan umpan tiruan seperti jigging, casting, trolling, fly fishing malah penggunaan soft plastic memang efektif untuk memancing gerong jika anda berada di zon strike atau habitat kegemarannya. Selalunya kawasan cetek berpasir, jernih dan berterumbu karang mempunyai potensi tinggi sebagai zon strike.

 

Teknik Moden Paling Best Layan Jemuduk

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI