Pemilihan tali juga memainkan peranan penting. Tali yang baik ialah dari jenis mono yang berkekuatan 15-20 paun, tak kira apa jenama sekalipun asalkan ia halus dan kental. Tali utama yang halus memudahkan umpan dibaling pada jarak yang lebih jauh dan umpan pula dapat tenggelam lebih cepat.

 

Warna tali yang disarankan ialah hijau, biru atau jernih, walaupun bagi sestengah pemancing, penggunaan warna jernih juga tidak digalakkan kerana menimbulkan silauan jika terkena cahaya matahari.

 

IKLAN

Faktor Pemilihan Tali Untuk Casting Tenggiri

 

Biasanya tekong mempunyai pendapat sendiri tentang pemilihan jenis dan warna tali. Sebagai pemancing, anda haruslah mendengar nasihat yang diberikan oleh tekong kerana mereka sudah arif dengan sifat-sifat pemangsa di kawasannya.

IKLAN

 

Penggunaan tali mono digalakkan berbanding sulam. Walaupun kadangkala tarikan tenggiri ganas, tetapi jika dilayan dengan betul, tali yang berkekuatan 10 paun pun takkan putus melainkan jika anda terlalu mengetatkan drag.

IKLAN

 

Faktor Pemilihan Tali Untuk Casting Tenggiri

 

Penggunaan tali sulam yang tebal bukan sahaja menakutkan tenggiri, malah mengganggu pemancing lain, lebih-lebih lagi jika terbelit pada tali lain yang sedang diragut tenggiri. Akibatnya, terjadilah kes-kes tali utama putus semasa pemancing sedang syok melayan asakan ikan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI