Sebenarnya kaedah mencandat sotong mengabang secara mengharung air ini telah lama dipraktikkan oleh pencandat di kawasan Pantai Timur. Malah ada yang mengharung air laut sehingga ke paras dada untuk mencandat. Mengikut tanggapan ketika itu, sotong besar paling banyak berada jauh ke tengah laut.

 

Bagi yang tiada bot untuk ke lokasi berkenaan, mereka memilih kaedah ini untuk mendapatkan hasil lebih lumayan.

 

Sebenarnya kaedah ini sangat bahaya kepada pencandat. Risiko lemas cukup tinggi. Jika ombak datang secara tiba-tiba, peluang untuk menyelamatkan diri sangat rendah.

 

Ketahui Risiko Eging Di Dalam Air

 

Kekili dan peralatan memancing juga lebih mudah terkena air masin dan cepat rosak. Jika pencandat tidak memakai kasut yang sesuai, risiko untuk disengat ikan depu yang beracun sangat tinggi. Duri ikan seperti ikan pari dan belangkas juga boleh menjadi ancaman kepada pecandat.

IKLAN

 

Ketahui Risiko Eging Di Dalam Air

 

Kebiasaannya, pencandat akan meletakkan sotong yang dipancing di dalam jaring atau bekas yang kemudiannya digantung pada pinggang. Sotong selalunya akan melepaskan dakwat hitam walaupun sudah mati. Dakwat ini selalu menarik perhatian ikan-ikan pemangsa seperti ikan jerung. Jerung yang kelaparan boleh bertindak secara agresif jika ia mengesan kehadiran makanan.

 

Ketahui Risiko Eging Di Dalam Air

IKLAN

 

Semasa sotong cuba untuk dinaikkan, pancutan dakwat sotong boleh mengenai mata pencandat. Peratus terkena dakwat di muka lebih tinggi disebabkan aras kedudukan muka pencandat hampir menyamai paras kedudukan sotong. Dakwat yang terkena mata boleh menyebabkan mata menjadi kabur dalam beberapa minit. Jika berlaku kecemasan ketika ini, tentu sukar untuk pencandat menyelamatkan diri.

 

Ketahui Risiko Eging Di Dalam Air

 

Penggunaan lampu suluh untuk menyuluh umpan dan hasil tangkapan di tengah laut juga boleh mendedahkan tubuh pencandat kepada serangan mengejut ikan todak. Ikan todak yang terkejut boleh melukakan pencandat dan boleh juga membawa maut.

IKLAN

 

Ketahui Risiko Eging Di Dalam Air

 

Ketika air jernih dan musim obor-obor, pencandat juga akan mudah terkena bisa dan disengat. Walaupun ada yang berkata sudah biasa dengan sengatan obor-obor, pencandat baru mungkin tidak biasa dan tentu akan menderita jika terkena.

 

Jika candat pemancing terkena obor-obor dalam jarak yang dekat dan ketika cuba melepaskan obor-obor itu… percikan tubuhnya boleh mengenai mata pencandat. Ia sungguh berbahaya. Walau sekadar membayangkannya sahaja sudah ngilu, inikan pula kalau betul-betul terjadi!

 

Ketahui Risiko Eging Di Dalam Air

(Sumber:  Abe Din)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI