Umpan untuk spesies merah paling padu ialah ikan selayang untuk siang hari, sotong hidup pada malam hari. Ini sesuai dengan diet ikan dari kawasan yang sama seolah makanan asasi bagi rutin diet hariannya.

 

Bagaimanapun jika jumpa kelompok ikan ini di satu lubuk, apa-apa umpan ikan janji kesegarannya terjamin boleh digunakan. Umpan boleh dicangkukkan seekor jika kecil atau dihiris memanjang. Umpan mati terbaik ialah ikan atau sotong belum kena ais.

 

Teknik Dan Umpan Wajib Memancing Ikan Merah

 

Paling tidak ia tidak terendam di dalam ais. Potong memanjang berjuntai sedikit lebih baik dibandingkan seketul isi dipotong bersama tulang. Yang penting pemancing perlu pastikan agar umpan tidak berbelit dengan tali utama tidak kira teknik apollo mahupun penggunaan tanduk. Menggunakan tanduk dapat mengurangkan risiko umpan berpintal dengan tali utama.

IKLAN

 

Teknik apollo 3 hingga 5 mata kail diikat dengan perambut 60lb dengan perambut utama 100lb paling sesuai diamalkan untuk ikan merah berkelompok ini.

 

Teknik Dan Umpan Wajib Memancing Ikan Merah

 

IKLAN

Faktor menentukan saiz mata kail biasanya dirujuk kepada saiz ikan yang dipancing, jenis sama ada bermulut besar atau ikan berbadan besar mulut kecil. Merah adalah jenis ikan merah memiliki mulut saiz normal seperti ikan jenahak maupun siakap merah.

 

Jika saiz kurang sekilogram boleh dipadankan mata kail seperti Gamakatsu nombor 1 atau 2, jika saiz menjangkau 3kg ke atas mata kail npmbor 3/0 hingga 5/0.

 

IKLAN

Teknik Dan Umpan Wajib Memancing Ikan Merah

 

Saya gemar menggunakan gabungan 2 mata kail, kecil no 1 di hadapan dan saiz 3/0 atau 4/0 di belakang. Ikatan perambut tanpa perambut dawai kecuali jika ada pemangsa bergigi tajam mencuri umpan terutama pada malam hari.

 

Ia juga boleh dipancing berumpankan jig namun peratus sambarannya agak rendah. Bagi meningkatkan peratusan sambaran, kebanyakan pemancing meletak umpan tambahan pada mata kail jig seperti sotong atau udang.

 

Teknik Dan Umpan Wajib Memancing Ikan Merah

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI