Ada ‘musim’ di mana toman agak lesu nak layan gewang. Tak kisahlah corak atau warna gewang, malah gewang keramat sekali pun korang pakai. Jika berhadapan dengan period ini, cara terbaik ialah pakai keli hidup atau soft plastic bentuk ikan keli (catfish).

 

Ketahui Rahsia Memujuk Mama Toman Ambil Gewang

 

Tentu korang sedia maklum toman memang anti sangat pada keli. Mungkin keli suka makan telur atau larva toman sebab tu asyik nak belasah saja walaupun dia takde mood nak makan gewang.

 

Seperkara lagi yang penting untuk casting toman, korang kena ingat bahawa toman ni pemalas. Jadi kenalah cast dengan tepat dan cepat ke tempat yang dia timbul ambil udara tu. Kalau lambat, dia dah berenang jauh dan buat tak kisah je kat gewang tu korang baling.

 

Ketahui Rahsia Memujuk Mama Toman Ambil Gewang

 

Korang kena praktis banyak-banyak untuk dapat ketepatan ni. Senang cakap, kita kena target gewang berenang dekat dengan dia baru la dia nak makan.

IKLAN

 

Kalau kita nampak toman tu datang dari kiri naik ambil udara, kemungkinan besar dia akan turun ke kanan. Jadi cast di belakang kanan toman rising tu dan try untuk pastikan gewang tu berenang depan muka dia time dia nak tenggelam tu… tinggi harapan dia nak makan.

 

Ketahui Rahsia Memujuk Mama Toman Ambil Gewang

 

Andainya casting 3 orang, seorang baling kiri, seorang tengah, seorang lagi kanan… memang peluang tinggi salah seorang akan dapat strike.

 

IKLAN

Kalau di spot sesuatu lubuk tu, sudah dua kali toman makan gewang contohnya pensil, boleh dikatakan mood toman hari tu dia nak gewang yang profile macam tu. Lagi baik kalau semua orang dalam bot guna pensil jugak. Kalau nak pelbagai pun, pakai la top water macam popper atau lain-lain.

 

Ketahui Rahsia Memujuk Mama Toman Ambil Gewang

 

Bila gewang dibaham toman, biasanya toman akan selam dan cari kayu-kayu supaya dia boleh gesel mulut dia kat kayu tu nak buang apa yang melekat. Jadi drag reel kenalah ketat sikit. Janganlah ketat sangat sampai tali nak putus pulak. Time inilah kelebihan dan best pakai BC reel.

 

Kalau dah set drag ketat pun tali masih laju keluar, kita masih boleh tekan ibu jari pada spool untuk perlahankan tali keluar.

IKLAN

 

Kalau memancing guna anak keli dari atas bot, sebaiknya jangan guna pelampung. Pastikan ada leader besi jadi tak la putus bila kena gigi makan.

 

Ketahui Rahsia Memujuk Mama Toman Ambil Gewang

 

Idea tak bagus kalau blind cast pakai keli hidup sebab senang terlucut dari mata kail. Keli hidup ni bagus bila kita nampak toman boiling atau rising terus baling kat dia. Kalau nak guna keli mati pun boleh asalkan keli ni tak busuk lagi.

 

Untuk keli hidup, pakai 1 mata saja saiz 3/0 brand apa pun tak kisah. Kalau keli mati, pakai 2 mata. Satu cangkuk kat mulut, 1 lagi 3/4 badan dia menghampiri ke ekor. Kena kasi action sikit keli mati tu… barulah senang nak perdayakan toman dan bahamnya.

 

Ketahui Rahsia Memujuk Mama Toman Ambil Gewang

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI