Lure atau gewang terbaik untuk digunakan untuk kawasan atau spot dipenuhi reba ialah spoon dan spinner kerana ia berat dan diperbuat daripada logam memudahkan ia tenggelam ke dasar dengan cepat.

 

Kilauan yang terdapat padanya juga boleh menarik perhatian ikan walau ia sedang tenggelam sekalipun. Banyak juga sebarau yang boleh diperoleh ketika spoon masih bergelek (fluttering) ke dasar.

 

Ini Sebabnya Kenapa Perlu Pakai Gewang Sesudu

 

Paling penting sekali kebanyakan spoon dan spinner adalah berharga ekonomi dan teknik ini dimainkan rapat dengan reba, peratusan sangkut amatlah tinggi. Jika putus sekalipun tidaklah rasa ralat sangat. Saiz yang sesuai antara 7 hingga 20gm, lagi berat spoon lagi cepat ia jatuh ke dasar.

 

Warna tidak menjadi kriteria utama, asalkna ia berkilat sudah. Saya lebih suka menggunakan spoon berwarna tembaga, emas dan oren jika hari mendung, awal pagi dan lewat petang serta perairan yang keruh dan spoon warna perak berkilat, putih serta pink jika cahaya matahari kuat menyinar dan perairan yang jernih.

IKLAN

 

Ini Sebabnya Kenapa Perlu Pakai Gewang Sesudu

 

Alasannya ketika cuaca redup atau perairan yang sedikit keruh, cahaya matahari kurang menembusi air lantas kilatan sisik anak-anak ikan kurang berkilau. Sebab itu spoon warna tembaga dan emas lebih sesuai kerana cahaya yang dibiaskannya pudar.

 

Ketika cuaca cerah dan perairan jernih, cahaya matahari kuat menembusi air membuatkan sisik ikan-ikan kecil membiaskan banyak cahaya. Sebab itu spoon warna perak lebih berjaya. Ikan pemangsa selalunya tidak menyerang makanan yang kelihatan pelik dalam habitat semulajadinya.

IKLAN

 

Ini Sebabnya Kenapa Perlu Pakai Gewang Sesudu

 

Spoon biasanya dilengkap dengan mata tiga dan ia adalah agen sangkut nombor satu untuk teknik ini. Anda mesti menukarnya dengan mata tunggal untuk meminimakan sangkut. Terbaik jika mata tersebut dilengkapi wayar kalis sangkut.

 

Akan tetapi kerana ia dimainkan rapat dengan reba kejadian sangkut akan berlaku juga. Jika terasa spoon sudah sangkut, perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah jangan sesekali merentap joran untuk melepaskan sangkut tersebut, ia akan membuatkan mata kail terbenam dengan lebih dalam lagi.

IKLAN

 

Ini Sebabnya Kenapa Perlu Pakai Gewang Sesudu

 

Apa yang perlu anda lakukan adalah membawa bot melawan arah spoon yang tersangkut itu. Tegangkan tali dan tariklah ia ke atas sedikit kemudian lepaskan tali dan tarik semua, ulang proses sampai mata kail tertanggal dari reba.

 

Jika masih sangkut lagi barulah gunakan lure retriever yang sesuai. Lure retriever yang mempunyai rantai tidak berapa sesuai lantaran rantainya itu sendiri akan menjadi mudah sangkut di kawasan bereba. Jika sangkut lagi, jalan lain terpaksalah menariknya hingga putus.

 

Ini Sebabnya Kenapa Perlu Pakai Gewang Sesudu

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI