Mengemudi bot adalah satu posisi yang penuh tanggungjawab kerana taruhan nyawa ada di tangan pengemudi atau lebih dikenali sebagai tekong. Perkara asas yang perlu diketahui adalah muatan untuk pemancing yang boleh dibawa.

 

Kapasiti yang boleh dinaiki perlu dipatuhi dalam sesuatu masa itu penting kerana sekiranya muatan yang diisi berlebihan, risiko untuk tenggelam atau karam menjadi igauan ngeri kepada pemancing.

 

Barang muatan yang berlebihan juga akan menjadi penyebab bot boleh karam sekiranya terlanggar batu, tunggul atau apa jua yang hanyut di sungai, lombong, tasik atau laut.

 

Setiap enjin bot dilengkapi dengan sistem pemulas minyak mengikut model. Bagi enjin berkuasa kecil seperti 2hp hingga 3hp terdapat sistem talaan minyak mengikut level bentuk lambang kura-kura dan arnab bagi mengukur tahap kelajuannya.

 

Bagi enjin berkuasa lebih besar, sistem talaan minyak menggunakan pemulas yang dikawal daripada pemegang enjin. Sistem ini yang mengawal kelajuan sesebuah bot yang dipandu.

 

IKLAN

Terdapat teknologi enjin sangkut menggunakan sistem gear automatik iaitu pemulas enjin dilengkapi dengan gear tetapi ia terhad pada beberapa model sahaja.

 

Pemegang ini bertindak sebagai kemudi bot yang boleh memacu bot mengubah haluan mengikut kehendak pemandu. Enjin sangkut yang dipasang di bahagian belakang bot menjadi nadi penggerak kepada bot.

 

Tolakan ke kiri dan ke kanan pemegang bot boleh melaraskan bot dalam haluan yang betul mengikut kehendak pemandu. Sifat pemanduan cukup mudah. Tolakan ke kanan akan membuatkan bot bergerak ke kiri dan tolakan ke kiri akan mengubah haluan ke arah kanan.

 

Namun diingatkan kepada pemandu bot tidak mengubah haluan dalam kelajuan maksimum kerana ini boleh menyebabkan bot berada dalam keadaan tidak stabil dan mampu terbalik.

IKLAN

 

Kebiasaannya kedudukan gear berada dibahagikan tepi atau sebelah pemegang pemulas minyak. Ikut panduan yang biasanya terdapat pada penutup enjin.

Tarik ke hadapan bermakna bot akan meluncur ke hadapan dan tolakan ke belakang bermakna sistemnya akan mengundur ke belakang.

Jangan sesekali menukar gear secara tiba-tiba tanpa menghentikan pulasan minyak kerana ini akan menyebabkan kotak gear yang berada di bawah akan rosak.

 

Kesesuaian situasi memancing adalah perkara yang subjektif untuk dibincangkan, ada pemancing yang gemar memancing di lombong atau tasik dan kawasan perairan ini tidak memerlukan sauh untuk berhenti di sesuatu lokasi berbanding bot yang perlu berhenti di lubuk-lubuk di sungai atau laut.

 

IKLAN

Gunakan sauh yang betul dan sesuai dengan saiz bot yang dimiliki agar ia mampu bertahan di dalam air mengawal pergerakan air daripada mengganggu bot berganjak dari lokasi asal.

 

Pemandu atau tekong harus tahu arah pengaliran air dan juga lokasi labuhan sauh yang sesuai agar bot berada di kawasan lubuk yang hendak dipancing. Jarak labuhan sauh berbeza mengikut kedalaman air.

 

Yang penting cara ikatan sauh yang betul mampu menyelamatkan sauh sekiranya tersangkut pada dasar air yang tidak dapat dilihat. Ikatan pada pucuk sauh secara kuat dan ikatan tambatan tali yang sedikit halus mampu menyelamatkan sauh daripada menjadi tukun.

 

Walau dalam keadaan apa sekalipun, tekong adalah kapten kepada penggerak alat di atas air ini. Seorang pemandu perlu peka terhadap persekitaran air dan kawasan padang pancing walaupun telah lama berkhidmat menjadi pemandu bot.

 

Apa yang penting, keselesaan anak kapal juga perlu diberi perhatian agar keselamatan semasa bot bergerak atau semasa bot sedang parkir untuk memancing dapat dirasai oleh anak kapal yang juga seorang pemancing!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI