Pakaian memancing merupakan kelengkapan yang cukup penting ketika anda keluar untuk memancing. Ramai pemancing yang tidak ambil kisah tentang pakaian ketika memancing.

 

Begitu juga dengan aksesori atau kelengkapan tambahan memancing. Faktor berikut perlu diberi perhatian dalam berpakaian disebabkan ianya melibatkan bahaya terhadap diri anda sendiri.

 

Pakailah pakaian yang dapat menutupi seluruh kulit anda. Penutup muka adalah optional. Pakaian yang baik dapat membantu mengurangkan risiko sunburn di siang hari dan kesejukan pada malam hari. Ia juga dapat menghindari gigitan serangga berbisa.

 

Fishing Apparel – Keperluan Atau Gaya Saja?

 

Pakailah pakaian yang tidak terlalu menyerlahkan penampilan anda. Atau dalam erti kata lain dapat menyembunyikan diri anda dari penglihatan ikan. Ini penting sekiranya anda memancing berdekatan dengan gigi air atau perairan cetek dan jernih.

 

Warna putih adalah amat baik pada siang hari sekiranya anda di tengah lautan ataupun di pesisiran pantai. Selain melindungi kulit dari pancaran terus cahaya matahari, warna putih juga membantu sekiranya jatuh ke dalam air dan hanyut.

IKLAN

 

Fishing Apparel – Keperluan Atau Gaya Saja?

 

Jika memancing di kawasan berlatar-belakangkan hutan dan pokok-pokok yang kehijauan, warna hijau ataupun celoreng adalah yang terbaik. Pakaian corak camouflage sekarang ini begitu mudah diperolehi walaupun tidak memaparkan hutan sebenar tempat kita.

 

Jika memancing di kawasan yang berbatu-batu besar, warna hitam adalah yang terbaik kerana ia akan membantu sebati dengan alam semulajadi.

 

IKLAN

Pada waktu malam warna yang terbaik adalah hitam atau biru. Asalkan bukan warna putih sebenarnya dah ok.

 

Fishing Apparel – Keperluan Atau Gaya Saja?

 

Pakailah pakaian yang longgar dan mudah untuk bergerak, tidak mudah koyak dan sebaiknya kalis cuaca. Dan paling baik lagi ialah pakaian yang menutup aurat.

 

Topi atau pelindung kepala juga amat perlu bagi melindungi kepala anda dari panas matahari, hujan dan embun. Faktor melindungi kepala ini amat penting disebabkan ianya boleh menjadikan kesihatan terjejas.

IKLAN

 

Fishing Apparel – Keperluan Atau Gaya Saja?

 

Pakailah kasut yang dapat menutupi keseluruhan kaki anda. Kasut hendaklah dapat mencengkam dgn baik di kawasan berbatu licin. Kasut yang baik dapat mengelakan anda dari kecederaan dan mengelakkan anda dari sengatan binatang berbisa.

 

Sarung tangan adalah optional akan tetapi jika anda memancing spesies yang besar dan menggunakan braided line, sarung tangan dapat memudahkan anda malah dapat memelihara tangan anda dari kecederaan.

 

Fishing Apparel – Keperluan Atau Gaya Saja?

 

Biasakan memakai tali pinggang, kerana tali pinggang boleh dijadikan tali penyelamat ketika keadaan kecemasan. Sebaiknya juga pakailah tali pinggang aktiviti luar dari bahan plastik yang boleh terapung.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI