Pada kebiasaannya, perambut udang galah ialah menggunakan perambut tangsi atau monofilament line. Perambut fluorocarbon juga boleh digunakan namun ramai yang lebih gemar menggunakan perambut tangsi saja. Kekuatan perambut biasa digunakan dari 6lb hingga 12lb.

 

Ini sudah memadai dengan berat udang itu sendiri. Kekuatan 12lb boleh menampung dan mengangkat beban maksimum 5.5kilogram sudah terlalu besar untuk udang galah sungai yang purata 50 gram hingga 500 gram.

 

IKLAN

Panjang perambut yang biasa digunakan sekitar 15 cm atau lebih kurang sejengkal jari orang dewasa. Jenis perambut tangsi biarlah yang lembut supaya udang galah tidak begitu terasa beban ketika mengunyah umpan.

 

Kelebihan perambut tangsi juga ia dapat membuai di dalam air. Ada sesetengah pemancing udang berpengalaman menggunakan perambut yang lebih panjang sehingga 50cm. Namun ia lebih sesuai ketika arus laju dan mudah berpintal jika tidak cekap membuat lontaran.

IKLAN

 

Sama ada perambut satu mata kail atau dua mata kail boleh digunakan bergantung kepada struktur lubuk.

IKLAN

 

Mata kail udang banyak jenis dan saiz mengikut tempat, jenis lapangan pancing dan saiz udang. Saya biasanya menggunakan mata kail no 2 hingga no 6 kerana saiz ini paling sesuai.

 

Banyak jenis dan saiz mata udang yang boleh di temui di pasaran tempatan. Mata kail berduri pandan adalah lebih baik daripada tanpa duri pandan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI