Memancing di atas rumah rakit dan kelong telah lama wujud di Malaysia tetapi masih kurang pendedahan sehingga sukar untuk kita meraih infonya. Jika ada pun, hanya merujuk kepada lokasi dan kejayaan trip, tetapi kurang dari segi teknikal dan persembahan.

 

Untuk memperoleh hasil tangkapan yang baik, aspek-aspek seperti teknik persembahan, umpan terbaik, musim, tarikh dan waktu, pasang surut air, kedudukan balingan, peralatan dan kelengkapan, spesies sasaran, pergerakan ikan serta kedudukan kelong perlulah difahami terlebih dahulu, sebelum bersandarkan kepada nasib semata-mata. Semua ini boleh boleh diperoleh melalui kekerapan kita ke sesuatu lokasi dan pengalaman daripada otai.

 

Cara Mengail Di Kelong & Rakit Yang Betul

IKLAN

 

Memancing di rakit dan kelong kelong sebenarnya satu gaya pancingan yang pasif. Kita perlu ingat bahawa hasil bergantung sepenuhnya kepada musim dan pergerakan ikan. Oleh kerana ia adalah satu struktur statik di pesisir laut, kita tidak bebas mengikut pergerakan ikan dan terpaksa menunggu kumpulan ikan bergerak menghampirinya.

 

Peluang ini perlulah digunakan sebaik-baiknya, di mana kita perlu memerah segala teknik dan tenaga yang bakal mempengaruhi hasil tangkapan nanti. Walau bagaimana pun, sangat sukar untuk kita meramal waktu ini. Tetapi salah satu caranya, kita boleh merujuk kepada pergerakan ikan umpan seperti tamban.

IKLAN

 

Cara Mengail Di Kelong & Rakit Yang Betul

 

IKLAN

Untuk menentukan musim ikan pula, sebaik-baiknya rujuklah kepada penjaga premis ini. Mengikut pemerhatian, kebanyakan ikan biasanya didaratkan antara bulan April hingga September. Oktober hingga Februari pula lebih sinonim dengan musim tengkujuh, justeru kurang sesuai.

 

Pasang surut air dan cuaca turut mempengaruhi pergerakan ikan. Waktu terbaik ialah air pasang pagi atau petang, tetapi pagi lebih menjanjikan. Tengah hari bukanlah tak sesuai tetapi aktiviti biasanya sedikit terganggu dengan faktor cuaca terik dan tiupan angin kuat. Malam pula biasanya dihabiskan dengan pancingan dasar dan koyan.

 

Cara Mengail Di Kelong & Rakit Yang Betul

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI