SOALAN:

 

Saya seronok tengok pemancing dapat banyak ikan patipok. Saya sampai sekarang tak pernah merasa pun. Boleh tak admin berikan tip nak cari ikan ni atau teknik untuk memancing spesies ini?

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Pecah periuk atau siakap batu yang juga dipanggil patipok di kalangan kaki pancing sebenarnya agak mudah dipancing dengan syarat anda menjumpai lokasi spesies ini berada. Struktur ‘sampah hanyut’ di laut seperti kayu, papan, atau pokok nipah merupakan spot ikan ini berada dan biasanya dalam kumpulan.

Di Sarawak, pokok nipah ini digelar `apong’. Lantaran itu istilah pancingan apong menjadi sinonim dengan memancing ikan patipok.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Teringin Sangat Nak Strike Ikan Patipok. Mohon Tip Admin!

 

IKLAN

Jika anda berjaya menemui lubuk ini, segera gunakan hirisan ikan, sotong, udang atau perumpun sebagai umpan dan campakkan berhampiran kawanan ikan ini tanpa batu ladung atau batu ladung kecil di bawah kelompok dan bersedia dengan tarikan kuat ikan ini. Anda juga boleh cuba menggunakan sesudu kecil atau mikro jig sebagai alternatif.

 

Soal Jawab Mancing – Teringin Sangat Nak Strike Ikan Patipok. Mohon Tip Admin!

 

Saya pernah berhadapan dengan situasi di mana menemui kumpulan patipok yang banyak namun tiada umpan atau jig yang sesuai digunakan. Apa yang ada cuma assist hook dan kepala sotong getah. Dengan hanya menyangkuk sotong getah pada assist hook ia berjaya menaikkan patipok. Isi ikan patipok itu kemudian dihiris untuk dijadikan umpan memancing patipok yang lain pula.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI