IKLAN

 

SOALAN:

Boleh tak admin berikan sedikit tips umpan apa yang boleh digunakan untuk memancing ikan patin liar sama ada di lombong atau sungai?

 

JAWAPAN:

Seperti yang telah kita ketahui, ikan patin cenderung menyukai kondisi perairan semulajadi yang liar. Patin liar biasanya memakan organisma reput, tumbuhan air dan juga beberapa haiwan.

 

Namun perburuan patin liar tidaklah serancak patin kolam berikutan kesukaran untuk menyediakan umpan yang sesuai. Oleh yang demikian, kami dedahkan beberapa umpan alami yang berpeluang untuk korang strike ikan patin liar.

IKLAN

 

Ikan-Ikan Kecil

 

Ikan kecil patin sangat menyukai jenis ikan-ikan kecil. Ia tidak menghairankan kerana patin adalah haiwan omnivore malah menghampiri sifat karnivor. Oleh yang demikian dengan menggunakan ikan kecil, maka ada kemungkin patin akan menyambarnya.

 

IKLAN

Katak kecil

 

Jenis katak yang menjadi umpan patin adalah yang berukuran kecil. Jika terlalu besar, kemungkinan patin tidak akan menyukainya. Selain itu jenisnya harus katak sawah yang biasa kita temui di kawasan perkampungan.

 

Umpan Udang

 

Udang juga masuk ke dalam kategori umpan alami untuk patin. Caranya cukup mudah, iaitu dengan mencampurnya dengan pelet ikan ditambah sedikit air panas. Kemudian buatlah adonan.

 

Umpan Cacing Tanah

 

Cacing biasa anda temukan secara mudah di persekitaran rumah. Biasanya terdapat pada jenis tanah yang subur dan lembab. Jenis cacing gila lebih mantap lagi, kerana mempunyai ukuran yang besar. Akan lebih disukai oleh ikan patin.