Seperti yang telah kita ketahui, ikan patin cenderung menyukai kondisi perairan semulajadi yang liar. Patin liar biasanya memakan organisma reput, tumbuhan air dan juga beberapa haiwan.

 

Namun perburuan patin liar tidaklah serancak patin kolam berikutan kesukaran untuk menyediakan umpan yang sesuai. Oleh yang demikian, kami dedahkan beberapa umpan alami yang berpeluang untuk korang strike ikan patin liar.

 

IKLAN

Ikan kecil patin sangat menyukai jenis ikan-ikan kecil. Ia tidak menghairankan kerana patin adalah haiwan omnivore malah menghampiri sifat karnivor. Oleh yang demikian dengan menggunakan ikan kecil, maka ada kemungkin patin akan menyambarnya.

 

IKLAN

Jenis katak yang menjadi umpan patin adalah yang berukuran kecil. Jika terlalu besar, kemungkinan patin tidak akan menyukainya. Selain itu jenisnya harus katak sawah yang biasa kita temui di kawasan perkampungan.

 

IKLAN

Udang juga masuk ke dalam kategori umpan alami untuk patin. Caranya cukup mudah, iaitu dengan mencampurnya dengan pelet ikan ditambah sedikit air panas. Kemudian buatlah adonan.

 

Cacing biasa anda temukan secara mudah di persekitaran rumah. Biasanya terdapat pada jenis tanah yang subur dan lembab. Jenis cacing gila lebih mantap lagi, kerana mempunyai ukuran yang besar. Akan lebih disukai oleh ikan patin.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI