SOALAN:

 

Saya tertarik dengan gaya pancingan tenggiri di tuas yang menggunakan umpan ikan pelaling dengan teknik casting. Jadi saya mohon tunjuk ajar dari admin bagaimana hendak membuat umpan casting tersebut.

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Tidak dinafikan apabila hendak memancing spesies pemangsa bergigi tajam seperti tenggiri, penggunaan perambut dawai adalah kemestian bagi menjamin tenggiri tersebut berjaya ditewaskan. Bagi mengikat mata kail pada perambut dawai anda boleh rujuk di Portal UMPAN dalam segmen DIY.

 

Soal Jawab Mancing – Umpan Terbaik Untuk Casting Tenggiri?

 

IKLAN

Sementara untuk menentukan berapa jumlah mata kail yang perlu diikat pada perambut dawai pula bergantung kepada saiz umpan yang ingin digunakan. Sekiranya umpan kecil, satu mata kail sahaja sudah memadai. Namun saiz kebanyakan ikan umpan pelaling, sebaiknya guna 2 hingga 3 mata kail.

 

Sekiranya anda ingin melakukan teknik casting umpan ikan kembung maka sebaiknya gunalah perambut dawai tiga mata kail. Apa yang penting ialah pastikan jarak ketiga-tiga mata kail tidak boleh lebih panjang daripada umpan.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Umpan Terbaik Untuk Casting Tenggiri?

 

Panjang perambut dawai untuk casting tenggiri sebaiknya tidak terlalu panjang dan tidak pula terlalu pendek. Perambut yang terlalu panjang akan menyulitkan untuk melakukan casting dan akan merencatkan aksi renangan umpan. Sementara perambut yang terlalu pendek pula terdedah kepada risiko sambaran terkena pada tali utama dan putus.

 

Jadi, saya menyarankan maksimum perambut dawai tidak lebih dari sekaki panjang diikat bersama tiga bentuk mata kail saiz 3/0.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI