SOALAN:

 

Saya segan nak tanya tapi terpaksa juga tanya. Boleh tak admin jelaskan bagaimana caranya untuk memancing ikan limbat (spesies yang seakan-akan sama dengan ikan keli tapi saiznya agak panjang dari ikan keli). Apakah umpan yang sesuai untuk spesies ini dan lokasi yang macam mana terdapatnya spesies ini.

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Keli limbat atau ikan limbat merupakan salah satu spesies ikan daripada genus Clarias. Nama spesiesnya pula ialah C. nieuhofi dan biasanya mempunyai ukuran badan yang lebih panjang berbanding keli biasa dan warna badannya ialah kuning.

 

Soal Jawab Mancing – Teknik Paling Mudah Nak Mancing Ikan Limbat?

IKLAN

 

Spesies ini semakin sukar didapati namun biasanya lokasi pancingan sesuai bagi spesies ini termasuk kawasan sawah, kawasan air yang sedikit mempunyai struktur kayu atau belukar dan juga kawasan yang tidak terlalu dalam.

 

IKLAN

Umpan yang sesuai bagi memancing limbat termasuk cacing, serangga, cengkerik dan juga hati ayam. Untuk lebih mudah, anda boleh menggunakan teknik dan umpan yang sama dengan pancingan keli kerana sifat pemakanan bagi spesies ini masih sama dengan spesies daripada genus Clarias yang lain.

 

Soal Jawab Mancing – Teknik Paling Mudah Nak Mancing Ikan Limbat?

 

Untuk keterangan yang lebih lanjut berkenaan info spesies ikan limbat ini anda bolehlah layari laman web www.umpan.com.my dan buat cari IKAN LIMBAT dalam segmen IKAN AIR TAWAR. Anda juga boleh ketahui taktik & teknik pancingan ikan ini dalam segmen Tip & Info.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI