SOALAN:

 

Aku ada kemusykilan sikit ni admin. Aku memang minat casting jadi banyaklah gewang dah aku kumpul. Masalahnya, boleh ke gewang yang biasa aku casting sebarau toman peacock bass ni digunakan casting kat perairan air masin?

 

Betul ke semua gewang boleh digunakan untuk casting air tawar dan air masin ataupun terdapat gewang yang khas untuk perairan air masin sahaja?

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Gewang Terbaik Untuk Semua Lokasi Padang Pancing?

 

JAWAPAN:

 

Boleh… sebenarnya semua gewang boleh digunakan untuk memancing di air masin dan tawar! Apa yang jadi tak boleh adalah sikap dan persepsi kita sendiri. Kita sendiri yang mewujudkan sempadannya dan mengkelasifikasikan gewang tersebut.

IKLAN

 

Sebagaimana yang kita sedia maklum, semua gewang dicipta untuk menarik perhatian ikan bagi melihat,mendengar atau merasai pergerakan gewang tersebut. Oleh demikian ia boleh digunakan di mana-mana pun. Cuma, penggunaan gewang tersebut haruslah realistik dengan spefisikasi sesuatu gewang.

 

Soal Jawab Mancing – Gewang Terbaik Untuk Semua Lokasi Padang Pancing?

IKLAN

 

Contohnya, jika kita hendak casting ikan jenahak yang merupakan ikan demersal yang mencari makan di dasar, sudah pastinya kita janganlah menggunakan gewang permukaan atau selaman cetek. Gewang selaman dalam atau sinking crankbait yang biasa digunakan untuk target sebarau dan toman pun boleh digunakan.

 

Soal Jawab Mancing – Gewang Terbaik Untuk Semua Lokasi Padang Pancing?

 

Seperkara lain yang perlu diambil perhatian adalah mata kail yang digunakan pada gewang tersebut yang mungkin perlu ditukar sekiranya hendak digunakan di kawasan air masin. Mata kail yang ada pada gewang yang berwarna perak adalah untuk air masin dan tawar manakala warna coklat atau gelap adalah hanya untuk air tawar ini pun sebab karat sahaja.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI