SOALAN:

 

Boleh tak admin bagi sedikit panduan untuk melayan pecutan ikan tenggiri dari segi setting drag dan lain-lain? Saya sampai sekarang masih gagal untuk mendaratkan ikan tenggiri.

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Di sini saya akan menjelaskan apa yang perlu dilakukan sejurus umpan dimakan tenggiri. Bila saja umpan dibawa lari, berikan masa beberapa saat supaya confirm umpan masuk mulut barulah buat hook up. Bila dah kena biarkan ia lari dengan kekalkan drag 5lb sehingga ia berhenti tapi perlu sentiasa tegangkan mainline. Jangan paksa ia berhenti.

 

Bila berhenti, cepat-cepatlah karau sehingga ia berhenti untuk berpusing dan lari keluar semula. Ia akan berulang sebanyak 3 kali lepas tu ia akan menyerah. Sekiranya kita menggunakan paksaan semasa menahannya lari keluar atau karau ia pasti akan terus lari menuju ke halangan (unjam atau sebagainya).

 

Soal Jawab Mancing – Teknik & setting Memancing Ikan Tenggiri?

IKLAN

 

Ketika mengarau tali menghela ia datang, amatlah penting memiliki kekili kadar kayuhan tinggi agar tidak memberi ruang kepada tenggiri untuk memutuskan mainline yang kendur.

 

Kelainan pada tenggiri pada peringkat permulaan sahaja dimana bila saja umpan dimakan hook up terus dilakukan dengan kuat kerana tenggiri merupakan spesies bergigi tajam dan akan meludah kembali umpan sekiranya ia terasa benda asing pada umpan. Jadi hook up dibuat dengan seberapa segera jika tak mahu berputih mata.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Teknik & setting Memancing Ikan Tenggiri?

 

Ikan sebegini kita kena belai barulah ia mudah menyerah. Kalau dipaksa tenggiri boleh memutuskan steel wire 100lb dengan mudah tetapi kalau dibelai ia boleh dinaikkan menggunakan steel wire 20lb.

 

Bagi kebanyakan pemburu tenggiri terutamanya di Sedili, mereka menggunakan setting mainline 20lb, perambut 20lb, steel wire 20 lb dan mata kail no. 2/0 sahaja.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI