SOALAN:

 

Boleh tak admin beritahu musim yang paling sesuai untuk memancing ikan patin. Satu lagi, mana lebih bagus untuk memancing ikan patin, waktu siang atau malam?

 

Soal Jawab Mancing – Waktu Terbaik Pancing Patin… Siang Atau Malam?

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Sebenarnya tiada musim khusus untuk memancing ikan patin. Anda boleh memancingnya setiap hari tanpa mengira musim kemarau atau tengkujuh. Namun untuk hasil pancingan yang lebih bagus, anda perlu cuba memancing musim hujan tiba atau tengkujuh.

 

Ketika inilah ikan patin akan lebih mudah dipancing kerana populasi lebih banyak dan menyebar ke semua penjuru sungai. Namun kalian juga tetap boleh memancing ikan patin pada musim kemarau jika mengetahui lubuk-lubuk yang berpotensi untuk melabuhkan umpan.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Waktu Terbaik Pancing Patin… Siang Atau Malam?

 

Berkenaan waktu yang lebih sesuai untuk memancing pula, waktu malam adalah lebih berpeluang. Ini kerana ikan patin termasuk ikan nocturnal (lebih aktif pada malam hari). Jadi, ia sudah cukup jelas bahawa malam hari lebih efektif untuk memancing.

IKLAN

 

Namun garis panduan tersebut hanya berlaku untuk ikan patin liar saja. Berbeza dengan ikan patin kolam yang sudah beradaptasi dan memang sudah terbiasa diberi makan pada siang hari.

 

Soal Jawab Mancing – Waktu Terbaik Pancing Patin… Siang Atau Malam?

 

Untuk rekod saiz tangkapan pula waktu malam lebih baik. Kebanyakan ikan patin bersaiz besar sering dinaikkan pada waktu malam sama ada di habitat liar mahupun di kolam pancing.