SOALAN:

 

Salam otai semua… saya nak tanya, kalau pakai baitcaster reel (BC), tali jenis apa yang paling sesuai… sama ada tali braided atau mono? Dan satu lagi anggaran saiz berapa pound yang sesuai?

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Saya tak boleh nak beri jawapan yang tepat sebab baitcasting reel atau BC ini macam spinning reel jugak. Apa saja jenis tali dan saiz boleh dimasukkan. Ia lebih tertumpu pada spesies ikan sasaran, faktor padang pancing, saiz rod dan reel itu sendiri. Senang cakap ia bergantung pada setting apa yang kita nak main.

 

Soal Jawab Mancing – Perihal Tali Pancing Untuk BC?

IKLAN

 

Sebagai contoh jika korang nak layan ultralight, tentulah perlu setup dengan rod yang sepadan dan saiz tali kurang dari 6lb. Dua-dua jenis tali (benang & tangsi boleh digunakan). Cuma kalau korang tak biasa guna tangsi, lebih baik guna braided saja.

 

IKLAN

Sekiranya korang nak pancing spesies sasaran seperti sebarau dan peacock bass, korang boleh guna tali saiz maksimum 20lb. Kekuatan rod pun maksimum 20lb jugak. Sebaliknya jika hendak pancing spesies toman yang terkenal dengan kekuatan dan halangan padang pancing, pastikan kekuatan tali melebihi 20lb.

 

Soal Jawab Mancing – Perihal Tali Pancing Untuk BC?

 

Kesimpulannya, untuk dapatkan kesesuaian dan keseronokan menggunakan baitcaster, korang mencuba sendiri untuk dapatkan setting terbaik. Kebanyakan pemancing belajar dari pengalaman sendiri dan setiap mereka ada setting tersendiri.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI