SOALAN:

 

Saya masih keliru dengan beza snap, swivel dan snap swivel. Boleh tak admin jelaskan serba sedikit tentang peralatan ini dalam memancing dan kegunaannya juga. Bila perlu pakai snap, swivel dan snap swivel?

 

JAWAPAN:

 

Pada asasnya swivel atau kili (cili) adalah peralatan atau perkasasan terminal yang merupakan kelengkapan penting dalam disiplin memancing. Ia merupakan alat yang diperbuat daripada logam yang mampu berputar bebas dengan tujuan mengelakkan tali pancing terutamanya tali sulam dari berpintal (twist) ketika memancing.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Nak Tahu Beza Dan Cara Guna Snap Swivel?
snap

 

Penggunaan swivel ketika memancing sangat kritikal. Pemancing akan menggunakan swivel untuk mewujudkan titik antara tali utama dan alatan terminal bagi mengelakkan pergerakan berpusing (twist) alatan tersebut seterusnya membuatkannya kusut dengan tali utama.

 

IKLAN

Selain itu, swivel juga berfungsi sebagai penyambung kepada beberapa bahagian seperti perambut dengan tali utama atau batu ladung.

 

Contohnya apabila kita menarik umpan atau gewang, rintangan daripada arus yang laju akan menyebabkan geseran sekaligus menyebabkan umpan atau gewang akan berputar.

 

IKLAN
Soal Jawab Mancing – Nak Tahu Beza Dan Cara Guna Snap Swivel?
snap & swivel

 

Dalam kejadian ia akan menyebabkan tali pancing yang digunakan (tanpa penggunaan swivel) akan turut sama berputar. Terutamanya jika menggunakan tali sulam tanpa perambut kejutan yang panjang.

 

Selain bertujuan untuk mengelakkan putaran atau pintalan, swivel turut berfungsi sebagai penyambung alatan memancing. Contohnya tali utama dengan perambut atau perambutan dengan jig dan sebagainya lagi.

 

Soal Jawab Mancing – Nak Tahu Beza Dan Cara Guna Snap Swivel?
snap swivel

 

Sementara snap adalah terminal penyambung lazimnya antara tali dan gewang. Manakala snap swivel pula adalah snap yang disambungkan dengan swivel.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI