SOALAN:

 

Salam strike admin yang hensem. Saya ada satu kemusykilan. Macam mana kita hendak memilih saiz assist hook untuk jig yang nak kita guna. Maksud saya dari segi panjang kevlar dan juga saiz mata kail untuk untuk dipadankan dengan jig?

 

JAWAPAN:

 

Satu soalan yang bagus. Sebenarnya tiada formula khusus untuk memilih saizmata kail untuk jig dan berapa panjang tali kevlar. Namun, untuk mengelakkan kegagalan fungsi mata kail mencangkuk ikan, saya amalkan satu formula sendiri.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Tip Pilih Assist Hook Terbaik Untuk Jig

 

Jika anda perhatikan, kebanyakan mata kail untuk jigging memiliki gap yang agak lebar. Tujuan adalah untuk meningkatkan prestasi strike. Sifirnya cukup mudah, gap atau lebar mata kail mestilah melebihi kelebaran saiz jig yang digunakan.

 

IKLAN

Sekiranya mata kail yang digunakan lebih kecil dari saiz lebar jig, kemungkinan mata kail tersebut tidak akan tercangkuk pada mulut ikan apabila ia menyambar jig, disebabkan terlindung oleh badan jig yang lebih lebar.

 

Soal Jawab Mancing – Tip Pilih Assist Hook Terbaik Untuk Jig

 

IKLAN

Sekiranya sudah membeli mata kail yang mana kelebaran lebih kecil berbanding badan jig, perkara ini masih boleh diatasi dengan menghasilkan assist hook berkembar (dua mata kail).

 

Assist hook berkembar ini banyak digunakan dalam teknik jigging perlahan berikutan kebanyakan jig yang digunakan bersaiz lebar.

 

Soal Jawab Mancing – Tip Pilih Assist Hook Terbaik Untuk Jig

 

Sementara panjang kevlar pula sebaiknya melebih setengah dari panjang badan jig. Jika menggunakan dua mata kail (atas dan bawah) pula, pastikan kedua-dua mata kail tersebut tidak tercangkuk antara satu sama lain.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI