SOALAN:

Kalau saya nak jigging di perairan laut yang dalam, warna jig apa yang sesuai untuk saya gunakan? Harap admin dapat membantu kemusykilan saya ni.

 

JAWAPAN:

Jigging merupakan salah satu teknik yang cukup digemari oleh kaki pancing masa kini. Antara sebabnya ialah besi jig mudah untuk dibawa dan penggunaannya terbukti berkesan. Jig direka dengan kepelbagaian bentuk, aksi dan mempunyai tarikan warna yang memukau. Jig tidak diberikan sentuhan warna hanya untuk merambang mata pemancing untuk memilihnya.

 

Dewasa ini, pemancing gemar menggunakan teknik jigging kerana besi jig mempunyai daya ketahanan yang unggul selagi tidak lebur disebabkan perambut dipotong atau tersangkut. Tetapi, jika anda menggunakan besi jig, salah satu faktor kejayaan anda mungkin terletak pada pemilihan warna.

 

IKLAN

Perlu diingat warna pada badan jig berbeza di dalam air berdasarkan bagaimana penetrasi cahaya ke dalam air pada masa itu. Faktor warna jig memainkan peranan penting ketika unjunan untuk menarik perhatian ikan.

 

Pemilihan warna jig sangat kritikal bergantung kepada kedalaman air. Jadual ini mungkin membantu anda dan memberikan alternatif pilihan untuk memilih warna jig yang sesuai mengikut kedalaman kawasan pancingan anda.

 

Warna                                     Kesan Optimum Untuk Kedalaman

IKLAN

 

MERAH (Red)               –                  0 – 30 kaki

JINGGA (Orange)         –                  0 – 45 kaki

KUNING (Yellow)          –                  0 – 60 kaki

HIJAU (Green)             –                  0 – 80 kaki

IKLAN

BIRU (Blue)                 –                  0 – 100 kaki

UNGU (Purple)             –                  0 – 120 kaki

Perak (Silver)              –                   0 – 120 kaki dan ke atas

Bercahaya (Luminous)  –                  Waktu Malam Atau Lebih 120 kaki

 

Warna jig di atas berdasarkan penetrasi cahaya pada kedalaman tertentu. Namun tidak salah untuk kaki pancing memilih warna-warna berbeza dari warna berkenaan.

Selalulah bertanyakan kepada yang arif dan juga tekong sebelum anda turun jigging.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI