SOALAN:

 

Saya harap admin dapat beri sedikit penjelasan tentang sejenis batu ladung kecil yang dinamakan split shot. Apa sebenarnya split shot dan bagaimana kegunaannya.

 

JAWAPAN:

 

Split Shot adalah sejenis pemberat atau batu ladung di mana terdapat banyak penggunaannya. Split shot adalah pemberat yang terdapat lurah pada badan nya di mana ia di kepilkan pada tali untuk memberi berat pada umpan atau tali. Oleh sebab saiz nya yang kecil dari 5 gm ke 10 gm kita dapat mengagak berat yang diperlukan.

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Penjelasan Kegunaan Batu Ladung Sepit?

 

IKLAN

Penggunaannya pula amat senang sekali iaiitu dengan memasukkan tali ke celah lurah dan mengepitnya. Split shot dijual di dalam paket di mana terdapat beberapa jenis dengan berat yang berbeza. Selalunya terdapat 20-50 biji di dalam plastik. Terdapat 2 jenis split shot iaitu jenis bulat dan membujur.

 

Cara penggunaan split shot:

 

Perambut bagi sungai – Bagi memancing di kawasan sungai yang berbatu dan sekiranya kita tidak mahu perambut kita putus atau tersangkut maka kita boleh menggunakan kili tiga cabang (three way swivel).

 

Ia dilakukan dengan mengikat tali utama pada satu cabang, perambut pada cabang yang lain dan pada cabang ketiga diikat tali lebih kurang 7.5cm ke 10 cm di mana beberapa split shot dipasang mengikut laju arus. Sekiranya perambut terlekat beberapa tarikan akan melepaskan perambut tersebut.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Penjelasan Kegunaan Batu Ladung Sepit?

 

Menunda umpan ikan segar (mati) – Satu cara penggunaan split shot adalah dengan melekatkannya pada tangkal kail apabila menunda dengan menggunakan ikan kecil yang tidak melebihi 15 cm. Cara ini akan memberi aksi pada umpan dengan mengerakkan ikan naik turun.

 

Menunda gewang –  cara larian gewang dapat ditingkatkan serta gewang dapat digunakan untuk ditunda lebih dalam lagi sekiranya beberapa split shot dikepilkan pada terus pada ikatan perambut.

IKLAN

 

Ini dapat menyebabkan pergerakan gewang bergerak naik turun dan sekiranya perlu gewang berenang lebih dalam lagi boleh lah tambahkan split shot mengikut kehendak individu.

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Penjelasan Kegunaan Batu Ladung Sepit?

 

Perambut bagi umpan cacing – Bagi penggunaan umpan cacing pula split shot boleh dikepilkan terus pada tangkal kail.

 

Sekiranya perlu kita boleh juga mengecat nya dengan warna merah untuk menarik perhatian ikan. Cara ini amat bagus sekiranya memancing ikan bulus.

 

Banyak lagi cara penggunaan split shot seperti menjadi penyekat pelampung sekiranya kita perlukan pelampung berada pada sekian tahap dan bermacam lagi. Penggunaannya tertakluklah pada daya inovasi seseorang.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI