SOALAN:

 

Salam admin… saya ada satu perkara untuk dibincangkan. Isunya ialah… sejauh manakah kebenaran sumber yang mengatakan ikan kurang aktif memakan umpan sewaktu hujan lebat? Dan apakah bahaya jika memancing dalam keadaan cuaca yang buruk?

 

JAWAPAN:

 

Memancing semasa hujan lebat sememangnya berisiko. Risikonya terdiri daripada beberapa aspek, antaranya:

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Betul Ke Ikan Tak Makan Umpan Ketika Hujan?

 

Pertama, joran yang digunakan diperbuat dari graphite yang mampu menarik sambaran kilat oleh itu kita perlulah turunkan joran dan simpan di bawah sekiranya terdapat petir. Jika tiada petir sekali pun sebaiknya lakukan langkah keselamatan kerana kita tidak dapat menjangka kejadian ribut petir.

IKLAN

 

Kedua, apabila kita berada di tengah laut, tasik atau di tebing sungai di mana tiada terdapat pokok atau objek yang lebih tinggi daripada kita maka kemungkinan disambar petir adalah amat tinggi.

 

Soal Jawab Mancing – Betul Ke Ikan Tak Makan Umpan Ketika Hujan?

IKLAN

Ketiga, bahaya dari kepala air, terutamanya apabila kita memancing di muara sungai dan sungai-sungai di pegunungan atau hutan serta peningkatan air secara mendadak disebabkan pengaliran air yang banyak dari hulu. Jadi segera keluar atau naik ke lokasi yang lebih tinggi kerana kepala air akan meranapkan apa sahaja di hadapannya.

 

Keempat, bahaya perubahan suhu. Ia boleh menyebabkan suhu badan kita turun dengan mendadak yang mendorong berlakunya demam. Lebih-lebih lagi kejadian hujan panas.

 

Soal Jawab Mancing – Betul Ke Ikan Tak Makan Umpan Ketika Hujan?

 

Berkenaan tahap keaktifan ikan ketika hujan lebat, saya kira tahap keaktifan sedikit berkurang jika hujan terlalu lebat. Sebaliknya jika hujan pada tahap biasa, ikan masih aktif seperti biasanya. Tetapi selepas hujan lebat terutama sekali di kawasan muara sungai sebab terdapat banyak serangga dan makanan yang dihanyutkan air semasa hujan lebat.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI