SOALAN:

 

Bagaimana caranya untuk mengingati tarikh kalendar Hijrah dengan pengaruh pasang surut laut? Contoh macam 1 hari bulan Hijrah arusnya dengan bagaimana? Laju, perlahan atau arus mati? Begitu juga dengan tarikh-tarik yang lain? Ia kadang-kadang agak keliru dengan perkiraannya.

 

JAWAPAN:

 

Dari segi kejadian pasang surut, kejadian pasang surut air laut merupakan bentuk gerakan air laut yang terjadi apabila terdapat pengaruh gaya tarik bulan dan matahari terhadap bumi.

 

Soal Jawab Mancing: Cara Nak Tahu Arus Laju Dan Perlahan?

 

Arus ini dapat dilihat jelas di perauran muara sungai dan ke tepian pantai. Apabila air laut bergerak pasang maka terlihat gerakan arus laut yang masuk ke dalam alur sungai, sebaliknya ketika air laut bergerak menuju surut, maka terlihat gerakan arus laut mengalir keluar (ke laut).

IKLAN

 

Kaedah untuk membacanya dengan menggunakan kalendar lunar atau kalendar Islam. Arus pasang surut dibahagikan kepada dua iaitu:

 

Soal Jawab Mancing: Cara Nak Tahu Arus Laju Dan Perlahan?

 

Pasang besar

 

IKLAN

Pasang besar terjadi pada tanggal 1 (bulan baru) dan tanggal 15 (bulan penuh). Pasang besar ialah peristiwa di mana air pasang naik dan pasang surut tertinggi (besar).

 

Kedudukan bumi-bulan-matahari berada pada satu garis sehingga kekuatan gaya tarik bulan dan matahari berkumpul menjadi menarik permukaan bumi. Permukaan bumi yang menghadap ke bulan mengalami pasang naik besar.

 

Untuk aktiviti memancing, 4 hari sebelum dan selepas bulan baru dan bulan penuh tidak begitu sesuai disebabkan arus laju.

 

Soal Jawab Mancing: Cara Nak Tahu Arus Laju Dan Perlahan?

IKLAN

 

Pasang bani

 

Pasang bani atau mati ialah peristiwa terjadinya pasang naik dan pasang surut terendah (kecil). Pasang kecil ini terjadi pada tanggal 7 dan 21 kalendar Islam. Pada kedua tanggal tersebut posisi matahari-bulan-bumi membentuk susut 90 darjah. Gaya tarik bulan dan matahari terhadap bumi berlawanan arah sehingga kekuatannya menjadi berkurang (saling melemahkan).

 

Bagi pemancing, 3 hari sebelum dan selepas air pasang bani amat bersesuaian untuk memancing kerana arus tidak laju.

 

Soal Jawab Mancing: Cara Nak Tahu Arus Laju Dan Perlahan?

 

Secara peribadi, pergerakan arus deras hanya menyulitkan kita memancing. Ikan perlu makan dan ia tidak berhenti makan pada masa apa pun. Kebanyakan ikan mega yang diperolehi lazimnya ketika arus laju!