IKLAN

 

SOALAN:

Bolehkah admin jelaskan bagaimana caranya untuk memancing ikan limbat (spesies yang seakan-akan sama dengan ikan keli tapi saiznya agak panjang dari ikan keli). Apakah umpan yang sesuai untuk spesies ini dan lokasi yang macam mana terdapatnya spesies ini.

 

JAWAPAN:

Keli limbat atau ikan limbat merupakan salah satu spesies ikan daripada genus Clarias. Nama spesiesnya pula ialah C. nieuhofi dan biasanya mempunyai ukuran badan yang lebih panjang berbanding keli biasa dan warna badannya ialah kuning.

IKLAN

 

Spesies ini semakin sukar didapati namun biasanya lokasi pancingan sesuai bagi spesies ini termasuklah kawasan sawah, kawasan air yang sedikit mempunyai struktur kayu atau belukar dan juga kawasan yang tidak terlalu dalam.

 

IKLAN

Umpan yang sesuai bagi memancing limbat termasuklah cacing, serangga, cengkerik dan juga hati ayam. Untuk lebih mudah, anda boleh menggunakan teknik dan umpan yang sama dengan pancingan keli kerana sifat pemakanan bagi spesies ini masih sama dengan spesies daripada genus Clarias yang lain.

 

 

Untuk keterangan yang lebih lanjut berkenaan info spesies ikan limbat ini anda bolehlah layari laman web www.umpan.com.my dan buat cari IKAN LIMBAT dalam segmen IKAN AIR TAWAR. Anda juga boleh ketahui taktik & teknik pancingan ikan ini dalam segmen Tip & Info.