SOALAN:

Adakah bahaya jika memancing sewaktu hujan lebat dan sejauh manakah kebenaran sumber yang mengatakan ikan kurang aktif memakan umpan sewaktu hujan lebat?

 

JAWAPAN:

Memancing semasa hujan lebat sememangnya berisiko. Risikonya terdiri daripada beberapa aspek, antaranya:

Pertama, Joran yang digunakan diperbuat dari graphite yang mampu menarik sambaran kilat oleh itu kita perlulah turunkan joran dan simpan di bawah sekiranya terdapat petir.

Jika tiada petir sekali pun sebaiknya lakukan langkah keselamatan kerana kita tidak dapat menjangka kejadian ribut petir.

IKLAN

 

Kedua, apabila kita berada di tengah laut, tasik atau di tebing sungai di mana tiada terdapat pokok atau objek yang lebih tinggi daripada kita maka kemungkinan disambar petir adalah amat tinggi.

 

Ketiga, bahaya dari kepala air, terutamanya apabila kita memancing di muara sungai dan sungai-sungai di pergunungan atau hutan serta peningkatan air secara mendadak di sebabkan pengaliran air yang banyak dari hulu.

IKLAN

Jadi segera keluar atau naik ke lokasi yang lebih tinggi kerana kepala air akan meranapkan apa sahaja di hadapannya.

 

Keempat, bahaya perubahan suhu. Ia boleh menyebabkan suhu badan kita turun dengan mendadak yang mendorong berlakunya demam. Lebih-lebih lagi kejadian hujan panas.

 

IKLAN

Sebenarnya, Ikan amat aktif makan selepas hujan lebat terutama sekali di kawasan muara sungai sebab terdapat banyak serangga dan makanan yang di hanyutkan air semasa hujan lebat.

Bagi kawasan laut pula ikan amat aktif sebelum hujan. Sebabnya saya masih mengkaji tetapi pengalaman menunjukkan ini selalu berlaku semasa saya memancing.

baca juga puyu makan gewang?

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI