SOALAN:

 

Setahu saya ikan adalah haiwan akuatik yang boleh bernafas dalam air. Jadi, bila saya dengar ada orang kata ikan mati dalam air sebab lemas, macam kelakar la pulak. Apa pendapat admin?

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Kelakar? Jangan nak gelak sangat okey. Hehehe… bunyi macam pelik tapi itulah kebenarannya. Ya, sama seperti manusia, ikan juga memerlukan oksigen untuk hidup. Ikan tanpa air boleh menyebabkan ia kehilangan elemen utama untuk hidup.

 

Soal Jawab Mancing – Bagaimana Ikan Boleh Lemas Dalam Air?

 

IKLAN

Seekor ikan biasanya datang lengkap bersama sepasang insang yang digunakan untuk bernafas di dalam air. Insang ini digunakan untuk mengekstrak oksigen daripada hidrogen dalam molekul air yang bertujuan untuk mengawal jumlah pengambilan oksigen.

 

Proses ini dapat mengekalkan keseimbangan yang diperlukan oleh kedua-dua komponen air bagi membolehkan ikan bertahan hidup.

 

IKLAN

Namun, apabila ikan dikeluarkan dari air, ia akan terdedah hanya kepada udara dan tidak kepada oksigen dan hidrogen yang terkandung di dalam air. Ini akan menyebabkan insang tidak dapat mengawal pengambilan oksigen seperti biasa.

 

Soal Jawab Mancing – Bagaimana Ikan Boleh Lemas Dalam Air?

 

Disebabkan itu, proses keseimbangan tidak dapat dikekalkan kerana insang telah menyedut oksigen secara berlebihan di udara. Jadi, pada dasarnya, inilah yang dimaksudkan dengan ikan boleh lemas!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI