SOALAN:

Saya bercadang membeli sebuah bot untuk kegunaan sendiri. Saya juga bercadang untuk menggunakan kereta proton saga lama saya sebagai kenderaan mengangkut bot ini.

Apakah jenis bot terbaik (fiber @ aluminium) untuk pancingan tasik dan sungai?. Jika berada di jalan raya perlukah ada surat kebenaran JPJ.

 

JAWAPAN:

Kita tak perlu mendapat kebenaran JPJ sekiranya kita hendak membawa car topper di atas bumbung kereta kita selagi kita mematuhi syarat-syarat yang telah di tetapkan oleh JPJ seperti di bawah :

IKLAN

 

Seksyen (12) Akta Pengangkutan Jalan 1987 telah menetapkan keperluan undang-undang mengenai sebarang pengubahsuaian kepada kenderaan sebelum dan selepas pendaftarannya iaitu :

 

PENGUBAHSUAIAN KENDERAAN PERSENDIRIAN

IKLAN

Terdapat pengubahsuaian atau pemasangan aksesori yang boleh dilakukan tanpa mendapatkan kelulusan daripada JPJ. Namun begitu, pengubahsuaian atau pemasangan aksesori tersebut mestilah mengikut panduan yang telah ditetapkan. Senarai pengubahsuaian tersebut adalah seperti berikut:-

Pemasangan membawa tangga / bot / surf board

Paras bumbung hendaklah dipasang dengan kukuh pada kenderaan dan ukuran tingginya tidak boleh melebihi 230mm dari paras bumbung.

Lebar dan panjang para bumbung mestilah tidak melebihi luas bumbung.

IKLAN

Tangga / bot / surf board yang dibawa di atas para bumbung mestilah tidak melebihi bahagian hadapan dan belakang kenderaan.

Tangga/ bot / surf board yang dibawa mestilah diikat dengan kuat pada para bumbung, sekurang-kurangnya dua ikatan.

Roda hadapan kenderaan mestilah menanggung sekurang-sekurang 20% berat bot / surf board.

 

Korang Tanya Umpan Jawab – Surat Kebenaran Untuk Car Topper?

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI