SOALAN:

 

Saya masih baru lagi dalam pancingan laut terutamanya pancingan dasar laut dalam yang menggunakan perambut panjang. Masalah yang saya selalu hadapi ialah apabila mengarau pancing untuk memeriksa umpan, saya dapati perambut yang digunakan berbelit sesama sendiri dengan tanduk dan tali utama. Kenapa ia berlaku macam tu admin?

 

Soal Jawab Mancing – Apa Punca Tali Perambut Bersimpul Dan Berpintal?

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Apa yang berlaku kepada saudara ini melibatkan beberapa perkara tetapi perkara utama ialah soal panjang pendek tanduk dan perambut yang digunakan dan keduanya ialah kelajuan melepaskan umpan ke dasar atau kelajuan tali utama yang keluar dari kekili.

 

Berkaitan dengan jenis tanduk, jika lubuk dalam dan keadaan air itu laju, mungkin tanduk pendek sudah memadai, kerana tak ramai sukakan tanduk yang panjang sedepa.

 

Tapi jika arus mati dan lubuk pula dalam, maka tanduk yang panjang digalakkan seafdalnya separuh depa.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Apa Punca Tali Perambut Bersimpul Dan Berpintal?

 

Ini bertujuan mengelakkan air mati merangsang terjadinya kes-kes umpan panjat pokok terutamanya jika kita melepaskan tali utama dengan kadar yang begitu cepat.

 

IKLAN

Begitu juga dengan halnya tali perambut panjang pendek. Namun yang lebih penting adalah cara melepaskan umpan.

 

Sebaiknya kita perhatikan dahulu keadaan perambut di dalam air. Apabila melihat keadaan perambut membuat mengikut arus barulah kita lepaskan tali utama dengan tempo yang sepadan.

 

Soal Jawab Mancing – Apa Punca Tali Perambut Bersimpul Dan Berpintal?

 

Untuk mengurangkan risiko perambut berbelit dengan tali utama atau panjat pokok ini disarankan juga anda menggunakan perambut kejutan atau shock leader yang disambungkan pada tali utama (tali sulam) kira-kira 3-5 meter.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI