Antara kesemua ikan kap import, hanya rohu, lampam jawa dan kap dari China saja yang berjaya kekal sehingga kini. Spesies ini diminati kerana mudah dibiakkan secara aruhan, mudah diternak dan mempunyai populariti.

Tetapi ke mana perginya mrigal dan karak? Karak khasnya merupakan spesies yang boleh menjangkau saiz gergasi tetapi mengapa taburannya lenyap begitu di Malaysia?

 

Mengikut sumber rujukan, ikan karak pernah dilepaskan ke dalam Tasik Chenderoh di Perak pada tahun 80-an, begitu juga mrigal.

Beberapa tahun selepas itu, penangkapannya kadangkala ada direkodkan di Sungai Perak berdekatan Empangan Chenderoh. Namun namanya tidak kekal lama dan luput dari pandangan mata tahun demi tahun sehingga ke hari ini.

 

Sejarah Ringkas Ikan Katla aka Karak!!

 

Apa yang menarik tentang ikan ini ialah keupayaan tumbesarannya yang melampau batasan dan setanding temoleh. Karak terbesar yang pernah direkodkan di India ialah seberat 54.4kg.

IKLAN

 

Karak mudah dikenali berdasarkan warna badan yang agak hitam serta bentuk kepalanya yang besar. Badannya pendek tetapi tebal dan melebar. Mulutnya pula luas dn mengarah ke atas yang menunjukkan ikan ini gemar mencari makan di permukaan air dan setengah air.

 

Perkara lain yang menarik ialah kenyataan dari sumber tempatan yang mengatakan karak sukar dipancing kerana diet utamanya hanyalah alga, zooplanton serta substrat yang melekat pada pokok-pokok lembut dan renek.

Di sinilah letaknya keanehan apabila seorang pemancing tempatan apabila berjaya memancing karak dengan menggunakan seekor ikan hidup.

 

IKLAN

Namun teka-teki ini terjawab apabila terselit satu artikel dalam sebuah buku rujukan lama berjudul Sport Fisheries of India. Selain penggunaan umpan dedak ulian yang biasa digunakan, karak rupanya boleh dipancing berumpankan ikan kecil dan kilat sesudu. Ini berdasarkan pengalaman pemancing di sana.

 

Sejarah Ringkas Ikan Katla aka Karak!!

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

IKLAN

Selain india, taburan asal Catla catla turut meluas ke negara Pakistan, Bangladesh, Nepal dan Myanmar. Namun karak tidak terdapat di India Selatan. Habitat karak dilaporkan tertumpu di tasik dan sungai-sungai yang besar di sana, malah ia dikatakan mampu berhijrah sehingga ke zon muara berbakau.

 

Karak atau Catla catla juga mempunyai hubung kait yang dengan spesies seumpamanya di Thailand yang dipanggil siamese carp dengan nama saintifiknya Catlocarpio siamensis. Kedua-duanya kelihat serupa tetapi nama saintifik berbeza. Berikutan morfologi kedua-duanya mirip, identifikasi mereka masih menjadi persoalan.

 

Namun prestasi tumbesaran kap Siam lebih mengagumkan kerana ia dikatakan mampu membesar sepanjang 300cm dengan berat 300kg. Sedangkan saiz maksimum karak kurang separuh daripada itu dan rekodnya cuma boleh mencapai 180cm.

 

Sejarah Ringkas Ikan Katla aka Karak!!

 

Kap siam hanya terdapat di Thailand, Kemboja, Laos dan Myanmar terutama di Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya yang amat panjang dan besar. Biarpun kita hampir dengan Thailand tetapi kita tidak mempunyai Siamese carp ini.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI