Home Hobi & Minat Cara Buat & Guna Umpan Sotong Peram

Cara Buat & Guna Umpan Sotong Peram

 

Kita sudah ada umpan udang peram atau tapa khusus untuk memancing baung, kali ini kami ingin berkongsi pula cara-cara untuk menghasilkan umpan sotong peram pula. Umpan ini biasanya untuk memancing sembilang, duri dan lain-lain spesies bermisai. Jika kena pada lubuk, ikan gred A seperti jenahak, merah dan kerapu juga memakannya!

 

Bahan-bahan:

Sotong cumit (anggaran 500gm)
1 paket belacan

 

Cara penyediaan:

 

Terlebih dahulu ambil belacan dan bakar dengan api kecil. Boleh juga guna penyepit dan bakar secara langsung ke atas api atau gunakan tudung periuk sebagai lapik. Bakar jangan sampai hangus pulak… agak-agak je la. Tujuan dibakar untuk meningkatkan lagi bau belacan tersebut.

 

Cara Buat & Guna Umpan Sotong Peram

IKLAN

 

Potong sotong secara memanjang, saiz tak kisah…ikut selera pemancing dan saiz sotong. Kalau sotong cumit saiz kurang sejengkal biasanya potong 4 saja.

 

Selepas siap susun kepingan tadi atas kertas surat khabar untuk buang air dalam isi sotong. Tak perlu kering sgt. Atau boleh juga mengelapnya dengan kertas tisu. Tapi tidak perlu dicuci sotong terlebih dahulu.

 

Cara Buat & Guna Umpan Sotong Peram

 

IKLAN

Selepas itu sediakan satu mangkuk plastik atau bekas kedap udara dan tabur belacan untuk lapisan pertama. Tidak perlu tabur banyak sangat, memadai sajalah.

 

Cara Buat & Guna Umpan Sotong Peram

 

Setelah itu susun isi sotong tadi secara memanjang atas lapisan belacan tadi dan ulang proses yang sama sehingga selesai. Tabur ikut selera pemancing. Kalau nak lagi power belacan kasi lebih.

 

Cara Buat & Guna Umpan Sotong Peram

IKLAN

 

Tutup mangkuk dengan kemas dan ketat lepas tu bungkus dengan plastik dan ikat ketat-ketat. Atau boleh juga simpan terus dalam bekas kedap udara dan masukkan dalam peti ais. Perap dalam masa sekurang-kurangnya 24jam sebelum menggunakannya.

 

Cara Buat & Guna Umpan Sotong Peram

 

Tip tambahan:

 

Umpan ini hanya sesuai digunakan sekali saja. Oleh itu buat anggaran banyak mana nak guna sebelum menghasilkannya.

 

Selain sotong, anda juga boleh menggunakan ikan lain seperti ikan belanak, selayang atau tamban.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI