Berkley mula diasaskan di Spirit Lake, Iowa, Amerika Syarikat pada tahun 1937. Pada bulan Jun tahun yang sama, Berkley Bedell yang ketika itu berusia 16 tahun bersama ibu

bapanya memulakan perniagaan umpan layang (flies) dengan modal permulaan sebanyak USD 50 umpan buatan tangan itu direka khas daripada bulu-bulu anjing dan bulu ayam yang dibela di belakang rumahnya.

 

Setelah puas dengan ciptaan tersebut, Berkley bersama rakan-rakannya mencuba keberkesanan umpan tersebut di tasik yang terletak berhampiran dengan rumahnya.

 

Selepas itu wujudlah The Berkley Fly Co. yang sehingga kini menjadi pendahulu dalam penciptaan peralatan memancing yang berteknologi tinggi. Semenjak penubuhannya,

Berkley lebih mengutamakan kepentingan sumber, penyelidikan dan pembangunan dalam sukan memancing demi memberikan kepuasan maksima terhadap pemancing.

 

Kesinambungan daripada penciptaan asalnya telah membawa Berkley sebagai sebuah pengeluar legenda dalam dunia memancing seperti Berkley Trilene, The Lightning Rod,

Power Bait, Fireline, Frenzy dan memegang pelbagai lagi penciptaan barangan bermtu yang mampu menghasilkan tangkapan yang lebih lumayan.

 

Cuba anda tanya pada otai-otai yang telah lama berkecimpung dalam sukan memancing ini, adakah mereka mengenali Berkley.

Sejak lebih 80 tahun, Berkley yang cuba menggabungkan kepakaran sains dan teknologi telah memberikan persembahan yang terbaik kepada pemancing yang mahukan tangkapan pukal menerusi penggunaan produk Berkley secara berterusan.

 

Penceritaan Sejarah Berkley

 

IKLAN

“Cerita Berkley sangat berakar umbi dalam idea tentang Impian Amerika. Ini adalah tentang permulaan yang rendah dan kejayaan yang tidak dijangka.

Ini mengenai kerja keras, perjuangan, dan masa yang sukar. Dan ini mengenai membina perkongsian untuk mencapai matlamat.

Namun, kisah Berkley lebih banyak daripada kisah Berkley Bedell. Ia juga kisah rakan sekerja yang berdedikasi dan pelanggan setia, yang sama-sama sanggup mengambil risiko.

 

Semuanya bermula di Spirit Lake, Iowa, pada bulan Jun 1937, apabila berusia 16 tahun Berkley Bedell mengambil $ 50.00 dari pendapatan bulanannya untuk memulakan

perniagaan menjual umpan buatan kepada kedai-kedai memancing dan pemancing yang bercuti. Di bilik tidur di tingkat atas, dengan bebulu yang dipotong dari anjing keluarga,

Stubby, dan bulu dari ayam belakang rumah, Berkley muda membuat umpan tiruan (fles) untuk menarik bluegill dan bass tempatan dari bawah permukaan air. Maka Berkley Fly Co. pun ditemui.

 

Pada waktu Berk berkursus dari sekolah menengah pada tahun 1939, beliau telah menggaji beberapa gadis kawasan yang membuat umpan tiruan dan ikatan di rumah mereka.

Perniagaan tidak lama lagi mengatasi ruang bawah tanah dan ruang tamu orang tua di Berk.

Dia meluaskan ke tingkat dua kedai runcit tempatan, menggunakan tab yang dipenuhi dengan ais dan kipas untuk penghawa dingin.

IKLAN

 

Selepas tamat universiti negeri dan berkhidmat di Army Air Corp, Berk kembali ke Spirit Lake pada tahun 1945 untuk memulakan perniagaan Berkley & Company. Fokus perniagaan adalah pada perambut kabelnya.

 

Suatu petang, sambil membaca Popular Science, Berk belajar mengenai sebuah syarikat Connecticut yang menghasilkan kabel dilindungi kabel nylon untuk pelantar kapal layar.

Selepas melawat kilang mereka, dia mula menghasilkan perambut bersalut nilon untuk kegunaan memancing.

Tidak lama selepas itu ia pun diperkenalkan dan pengeluaran bermula di Spirit Lake. Tidak lama selepas iti, logo Berkley yang tersendiri direka bentuk dengan slogan ‘nylon leader with a heart of stainless steel.’

 

Berk seterusnya menjadi berminat untuk menghasilkan perambut (leader)r memancing nylon monofilament.

Pada masa itu, semua nylon datang dari DuPont. Setelah menerima lesen dari DuPont, Berk kembali ke Spirit Lake untuk memulakan kerja membangunkan peralatan untuk menghasilkan nylon.

Peralatan awal terdiri daripada wringers mesin basuh yang direkabentuk, roda basikal, dan bahan rumah yang lain. Tidak lama kemudian Berkley memasarkan mono persendirian

IKLAN

dengan nama Monofilament Dew Flex. Eksperimen yang berterusan akan menghasilkan inovasi kejayaan syarikat – Trilene.

 

Pada tahun 1959, Berkley memperkenalkan Trilene pada masa yang sama DuPont memperkenalkan Stren.

Untuk membantu memperkenalkan barisan baru, Berk menghantar ribuan sampul surat sampel dan meminta pemilik kedai untuk mendapatkan pemancing terbaik mereka mencubanya di mesin kekili.

Pemancing ternyata menyukainya dan ia memulakan pelancaran Berkley Trilene yang berjaya.

 

Pada tahun 1960-an Berkley memasuki perniagaan joran, yang membawa kepada pengembangan antarabangsa pada tahun 1970-an.

Umpan plastik lembut membuat penampilan pada tahun 1980-an. Tahun 1990 hingga hari ini telah melihat peningkatan teknologi yang ketara dalam semua produk Berkley.

Sejak awal, Berkley telah memberikan sumber yang penting untuk penyelidikan dan pembangunan – strategi berterusan yang menghasilkan inovasi produk yang tidak

terhingga, termasuk Berkley Trilene, Lightning Rod, PowerBait, FireLine, dan lebih baru-baru ini Gulp !? Dan Gulp! Alive.”

 

 

baca juga Sejarah ABU & ABU Garcia

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI