Selain peralatan memancing, salah satu alat keperluan lain yang wajib pemancing ambil tahu adalah pemegang rod pada sebuah bot atau sampan sebelum turun memancing. Tidak kira laut atau sungai, kemudahan ini dianggap satu bonus kepada pemancing kerana ia memudahkan tugas-tugas memancing tanpa perlu memegang joran kecuali teknik casting.

 

Salah satu kegunaan lainnya adalah sebagai platform untuk meletakkan joran ketika tidak digunakan dan bagi kaki bottom, jika ia tiada, memang satu masalah besar. Tidak mungkin kaki pancing mahu memegangnya sepanjang masa atau menyandarkan pada birai bot.

 

Rod Holder – Peralatan Utama Memancing Yang Tak Didendang

 

Tetapi apakah kita tahu kekuatan dan ketahanan sesuatu pemegang rod yang berada di bot itu mampu memegang joran apabila disentap ikan ataupun digunakan semasa menunda gewang apabila bot bergerak?

 

IKLAN

Tiada skala pengukur ketahanan bagi sesebuah pemegang rod yang mudah alih ataupun tersedia di bot. Ia hanya boleh dinilai dari mata kasar dari segi material dan kedudukan pemegang rod ini.

 

Ada pelbagai jenis pemegang rod. Ada yang diperbuat dari stainless steel, paip pvc, paip besi ataupun yang telah disiapkan dalam membentuk sampan menggunakan fiber.

 

Rod Holder – Peralatan Utama Memancing Yang Tak Didendang

 

IKLAN

Sebagai pemancing sebaiknya kita memeriksa terlebih dahulu pemegang rod ini sebelum meletakkan joran bagi tujuan simpanan, tundaan atau semasa menggunakan teknik bottom.

 

Teliti bahagian sokongan kepada dinding bot sama ada ia kuat dan mampu bertahan apabila bot menempuh perjalanan atau terkena sesuatu yang boleh menjejaskan pemegang joran.

 

Bagi sampan atau bot pemancing yang tiada kelengkapan ini dinasihatkan untuk menyediakan pemegang joran agar keselesaan pemancing terjaga semasa melakukan aktiviti memancing dan juga keselamatan lebih terjamin berbanding rod yang diletakkan berselerak di atas lantai.

IKLAN

 

Rod Holder – Peralatan Utama Memancing Yang Tak Didendang

 

Kedalaman sesebuah pemegang joran juga perlu dilihat sebagai salah satu aspek keselamatan agar ia tidak terkeluar daripada kedudukan asal. Tapi jika ia terlalu dalam kerana sukar untuk dikeluarkan semasa ikan meragut umpan atau ketika hendak mengeluarkannya daripada pemegang rod.

 

Walau di mana kedudukannya sudah pasti ia peralatan yang wajib ada pada setiap bot dan bagi pemancing laut dalam pemegang rod mudah alih adalah salah satu alat yang perlu dibawa ketika turun memancing.

 

Rod Holder – Peralatan Utama Memancing Yang Tak Didendang

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI