SOALAN:

 

Boleh tak ikan yang biasa dipancing dengan menggunakan gewang (casting) seperti peacock bass dan sebarau dipancing dengan cara biasa? Jika boleh, apa umpan yang sesuai digunakan?

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Jika dipancing dengan cara biasa yang anda maksudkan itu ialah pancingan dasar atau bottom fishing, jawapannya ialah boleh.

 

Secara umumnya, apa saja spesies ikan yang menyambar gewang boleh dipancing dengan teknik konvensional ini. Ini kerana konsep asal penciptaan gewang adalah meniru morfologi dan aksi ikan, udang atau serangga yang menjadi diet sebenar ikan-ikan pemangsa ini.

 

Soal Jawab Mancing – Cara Nak Pancing Ikan Sebarau Atau PB Kaedah Bottom?

IKLAN

 

Sebaliknya ada beberapa spesies ikan yang boleh dipancing dengan teknik konvensional ini tidak boleh dipancing dengan menggunakan gewang.

 

Selain pancingan dasar menggunakan pemberat, ikan sebarau dan peacock bass juga boleh dipancing dengan teknik apungan. Atau lebih mudah untuk difahami dengan menggunakan pelampung sama ada kekal di suatu tempat ataupun dihanyutkan. Sementara umpan yang sama boleh digunakan bagi kedua-dua teknik ini.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Cara Nak Pancing Ikan Sebarau Atau PB Kaedah Bottom?

 

Sebarau dan peacock bass ialah spesies karnivor iaitu haiwan yang memakan benda hidup seperti ikan kecil atau haiwan lain. Jadi, umpan terbaik untuk memancing kedua-dua spesies ini ialah anak ikan atau kecil yang hidup di habitat yang sama.

 

Selain anak-anak ikan atau ikan kecil, sebarau dan peacock bass juga boleh dipancing dengan menggunakan anak udang, cacing, cengkerik dan serangga lain.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI