Kejadian ribut petir bukan sahaja banyak berlaku ketika permulaan musim tengkujuh. Ketika peralihan monsun atau bila-bila saja ia boleh berlaku. Ia hampir sama dengan sifat pemancing yang ingin memancing yang tidak pernah mengira musim apa, aktiviti memancing tetap diteruskan seperti biasa.

 

Oleh yang demikian, aspek keselamatan jangan sesekali diketepikan. Ada beberapa perkara yang perlu kita ambil tahu ketika kejadian kilat dan ribut petir ini.

 

 

Panduan Sebelum Berlakunya Ribut Petir

 

Semak dahulu ramalan cuaca sebelum keluar jika tempoh berada di luar agak panjang. Sekarang ini sudah ada banyak aplikasi cuaca yang boleh dimuat turun ke handphone. Jika cuaca dijangka buruk, sebaiknya batalkan saja trip tersebut.

 

Sekiranya sudah berada di laut atau lain-lain padang pancing, lihat sebarang tanda-tanda kedatangan ribut jika ada. Jika terlihat sebarang tanda, tanya pendapat tekong.

IKLAN

 

Kalau memancing tanpa guide, korang ambillah tindakan selamat dengan mencari tempat perlindungan yang sewajarnya.

 

 

Panduan Ketika Berlakunya Ribut Petir

 

IKLAN

Masuk ke dalam kabin jika di atas bot, cari bangunan kukuh atau kereta jika memancing di darat. Jangan berteduh di tempat kecil atau di bawah pokok yang terpencil. Jika berlaku kilat dan tiada bangunan kukuh, masuk ke dalam kereta dan tutup tingkap.

 

Keluar dari bot dan jauhi kawasan berair jika memancing di sungai atau tasik kecil.

 

Talian telefon dan paip logam boleh mengalirkan elektrik. Hindari daripada menggunakan telefon atau sebarang kelengkapan elektrik. Guna telefon hanya semasa kecemasan. Cabut palam kelengkapan elektrik yang tidak digunakan.

 

Jangan mandi! Mandi hujan ketika ribut petir di kawasan terbuka samalah seperti menyerah diri untuk disambar kilat dan petir.

IKLAN

 

 

Jika memandu di lebuh raya atau jejantas, berwaspada dengan angin kencang. Tutup penyaman udara. Luruan kuasa kilat boleh memberikan beban lebih pada pemampat.

 

Jika terperangkap di luar bangunan dan tiada tempat berlindung, berteduh di tempat rendah yang tidak banjir yang jauh dari pokok dan pagar. Jika berada di dalam hutan, berteduhlah di bawah pokok yang lebih rendah.

 

Jika didapati kulit kita terangsang atau rambut kita menegak, berjongkok ke tanah. Letakkan tangan di lutut dengan kepala di antara kedua-dua lutut. Jadikan badan sekecil mungkin dan kurangkan daripada menyentuh tanah.