Terdapat beberapa cara ikan makan atau mengambil umpan. Ada ikan yang makan umpan secara mengutis, meragut, menyedut dan menyambar.

Dengan memerhati tabiat ikan makan inilah pengusaha mata kail mereka bentuk mata kail yang tepat bagi membolehkan ikan tercangkok dengan sempurna pada mata kail.

 

Ikan yang makan secara menyambar

Ikan yang mengambil umpan secara menyambar ini pada kebiasaannya dari jenis ikan pemangsa atau predator yang bergigi tajam.

Maksud menyambar di sini ialah ia akan memakan umpan semasa bergerak mahupun ketika mangsa itu sendiri yang bergerak.

Selain memancing dengan umpan ikan hidup, teknik casting dan trolling menggunakan umpan tiruan merupakan kaedah untuk memancing ikan yang menyambar.

Antara ikan yang memakan umpan secara menyambar termasuklah tenggiri, barracuda, talang, gerepoh dan haruan tasik.

IKLAN

Kebanyakan mata kail boleh digunakan untuk memancing ikan jenis ini tetapi adalah disarakankan mata kail dari jenis live bait atau big game hook yang mana matanya menegak lurus ke pangkal.

 

Ini kerana ia membolehkan mata kail tertancap terus pada mulut ikan ketika menyambar umpan. Lazimnya mata kail dari jenis ini juga mempunyai daya ketahanan yang tinggi dan tidak mudah melurus ketika sentapan atau hentakan.

 

Seperkara yang perlu diingat ialah kekuatan hentakan ketika proses sambaran hampir sepuluh kali ganda berbanding berat ikan tersebut. Justeru itu kekuatan mata kail amat penting bagi mencangkok ikan jenis ini.

IKLAN

 

Ikan yang makan secara meragut

Maksud meragut di sini ialah jenis ikan pemangsa yang memakan umpan yang bersifat pegun atau tidak bergerak. Sejurus mengambil umpan dengan tindakan pantas dan dengan pantas juga ia melarikan diri.

 

Teknik pancingan dasar dan menotok (pancingan dasar berhanyut) kebanyakannya menggunakan umpan mati begini. Manakala ikan yang bersifat meragut antara jenahak, merah, kaci dan lain-lain lagi.

IKLAN

 

Tiada mata kail yang lebih baik bagi memanfaatkan ikan yang meragut umpan seperti ini selain dari jenis mata kail yang melingkar sedikit hujung matanya iaitu mata kail lingkar atau circle hook.

 

Mata kail lingkar direka bentuk agar ikan tercangkuk dengan sendiri pada hujung mulutnya.

Ketika umpan diragut dan dilarikan, mata kail lingkar tidak akan terus tercangkok sebaliknya akan melurut keluar dan hanya akan tercangkuk pada hujung bibir mulut ikan.

 

Oleh yang demikian, apabila umpan dilarikan pemangsa, sebarang tindak balas sentapan akan menyebabkan mata lingkar ini akan rabut atau lucut begitu saja. Dan apabila tercangkuk dengan kemas, ia hampir mustahil untuk terlucut.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI