Ada orang suka memancing sendirian, ada yang suka pergi dalam grup yang kecil tak kurang juga yang suka dalam kumpulan yang besar. Semua terletak kepada apa yang anda minat. Tapi, ada juga yang merungut, “ Alah, pergi sorang-sorang, siapa nak ambil gambar?”. Ikuti tip kali ni, pasti tiada masalah lagi.

 

GEAR WAJIB ADA:

 

Tripod

Kamera (DSLR atau Auto)

Ikan

Orang dalam gambar

Casing Kalis Air

Marker pen merah

Rod Pancing, segala yang sewaktu dengannya

 

Cara Setup Self-Potrait Terpaling Padu

 

IKLAN

Cara-Caranya:

 

Tutorial 1

Pergi lubuk yang anda biasa pergi, jarang pergi atau tak pernah masuk.

 

Tutorial 2

Cari tempat yang sesuai, maksudnya jika di tepi parit, lubuk, pantai, kolam, pacakkan kayu selaras dengan anggaran ketinggian yang bersesuaian. Jika boleh, aras mata (eye-level).

 

Cara Setup Self-Potrait Terpaling Padu

IKLAN

 

Tutorial 3

Berlutut dalam posisi anggaran sendiri di hadapan kayu tadi. Jika boleh, sangkut sehelai t-shirt @ tuala, topi sebagai penanda aras jika ikan akan dipegang di kawasan tersebut. Tandakan spot ikan t-shirt tersebut. (Nampak susah, tapi sebenarnya senang).

 

Tutorial 4

Set kamera dan tripod. Menggunakan viewfinder, guna t-shirt tadi sebagai anggaran jarak untuk crop gambar nanti. Berhati-hati supaya anggaran jarak tidak terlalu dekat atau terlalu jauh.

 

Cara Setup Self-Potrait Terpaling Padu

 

IKLAN

Tutorial 5

Jika anda tidak menggunakan kamera DSLR, sila langkau langkah ini…

Set fokus kamera pada t-shirt. Jika guna kamera DSLR , biasanya bila kita set self-timer, ia akan secara autonya akan auto-fokus di bahagian latar belakang.

Kalau ada semak, kamera akan auto-fokus pada semak. Gambar anda bersama hasil habuan jadi blur. Bagi mengelakkannya, bila anda sudah fokus pada t-shirt, terus tukar kepada fungsi manual.

 

Cara Setup Self-Potrait Terpaling Padu

 

Tutorial 6

Set masa untuk 10 saat menggunakan self-timer, ambil ikan yang ditangkap tadi, alihkan t-shirt dan terus berdiri di hadapan kayu tadi. Ulang sebanyak tiga kali sehingga anda puas hati, gambar jadi tidak blur. Agak kelakar juga, tapi janji hati puas!

 

Tip

Beli remote control yang kalau boleh kalis air, atau yang biasa. Ia lebih memudahkan anda menekan shutter release bila and bersedia. Memang pelik tapi anda akan membiasakannya.

 

Cara Setup Self-Potrait Terpaling Padu

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI