LALA merupakan sejenis moluska dwi-cengkerang yang boleh dimakan. Selain lala, ia juga disebut siput retak seribu. Sambil membawa anak-anak mandi manda di tepi pantai, anda sebenarnya boleh mencuba mencarinya sendiri jika mahu, jika tidak boleh sahaja membelinya di pasar. Lala boleh dimasak dengan pelbagai jenis masakan dan ia sememangnya enak dimakan. Apa kata jemu selitkan menu lala tumis pedas dalam menu juadah anda pada minggu ini.

 

Bahan keperluan:

IKLAN

 

  •  ½ kg lala
  •  5 biji bawang merah | ditumbuk
  •  3 ulas bawang putih | ditumbuk
  •  1 ½ inci halia | ditumbuk
  •  3 batang serai | dititik
  •  ½ inci belacan
  •  3 sudu makan cili boh
  •  500ml air
  •  Garam dan gula secukup

 

IKLAN

Cara Penyediaan.

IKLAN

 

  1. Panaskan minyak dan tumis cili boh sehingga garing.
  2. Masukkan belacan dan kacau
  3. Setelah itu masukkan bahan yang ditumbuk tadi. Kacau hingga naik bau
  4. Masukkan serai dan air. Kacau dan biarkan mendidih
  5. Akhir sekali masukkan lala yang telah dibersihkan dan perasakan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI