Ikan air masin boleh dibahagi kepada dua spesies iaitu ikan bersisik dan tidak bersisik. Sisik pada ikan bolehlah dianggap sebagai agen keselamatan. Bagi spesies yang tidak memiliki sisik, kebanyakannya dibekalkan set pertahanan diri yang lebih berbahaya seperti duri yang menyengat.

 

Ikan Depu

Nama saintifik: Synanceia spp
Nama umum: Stonefish

 

Ikan Laut Yang Boleh Melukakan & Menyengat (part 1)

 

Ikan depu mempunyai warna coklat dan mempunyai kulit yang agak kasar. Gemar bersembunyi di dalam lumpur, karang dan batu-batuan, merupakan spesies ikan laut yang beracun tergolong dalam jenis Pterois, Parapterois, Brachypterois, Ebosia atau Dendrochirus dari keluarga Scorpaenidae.

 

Depu dikenali kerana senjatanya iaitu duri yang tajam dan memiliki warna merah, coklat, kuning, hitam atau putih yang amat berbisa yang terdapat di bahagian sirip belakang, jika terkena boleh menyebabkan seseorang itu pengsan dan boleh membawa maut.

 

Ikan Sembilang / Gemang

Nama saintifik: Plotosus canius
Nama umum: Gray-eel catfish

 

Ikan Laut Yang Boleh Melukakan & Menyengat (part 1)

 

IKLAN

Ikan sembilang terkenal bagi kebanyakan kaki pancing yang gemar memancing pesisir pantai. Bentuknya badannya tidak bersisik dan licin. Selain itu, ikan sembilang juga mempunyai rasa yang agak sedap.

 

Ketika mengendalikan spesies ini, kita perlu berhati-hati dengan sengat atau duri pada bahagian dorsal dan juga sepasang duri pektoralnya. Sengatan sembilang agak berbisa dan mampu mendatangkan rasa berdenyut dan sakit berterusan jika tidak dirawat segera.

 

Sembilang Karang / Usat-Usat

Nama saintifik: Plotosus lineatus
Nama umum: Striped eel catfish

 

Ikan Laut Yang Boleh Melukakan & Menyengat (part 1)

 

Usat atau ikan sembilang karang juga mendiami kawasan yang mempunyai karang. Warna badannya berbeza berbanding sembilang biasa. Ikan sembilang karang mempunyai warna yang lebih cerah dan mempunyai jalur pada badannya. Seperti ikan sembilang, ikan sembilang karang juga mempunyai duri yang berbisa dan mendatangkan kesan buruk jika disengat.

 

IKLAN

Ikan Duri

Nama saintifik: Arius sp
Nama umum: Sea catfish

 

Ikan Laut Yang Boleh Melukakan & Menyengat (part 1)

 

Spesies daripada genus Arius ini merupakan antara spesies yang sering dinaikkan. Ikan duri mempunyai tiga duri yang tajam dan keras. Duri yang digunakan untuk mempertahankan dirinya ini terletak pada sepasang sirip pektoralnya serta sebatang duri yang mampu menegak pada bahagian sirip dorsal di atas badannya.

 

Ikan Pari

Nama saintifik: Dasyatidae
Nama umum: Thorntail stingray

 

Ikan Laut Yang Boleh Melukakan & Menyengat (part 1)

IKLAN

 

Ikan pari merupakan ikan yang berbentuk leper dan sering berada pada dasar badan air. Ketika mengendalikan ikan pari, perhatian harus diberikan kepada bahagian ekornya. Duri sengatan ikan pari yang terletak di sebalik ekornya sangat berbisa dan mampu memberikan kecederaan teruk. Sesetengah kes sengatan pari mampu membawa kepada kematian.

 

Aruan Tasik

Nama saintifik: Rachycentron canadum
Nama lain: Cobia

 

Ikan Laut Yang Boleh Melukakan & Menyengat (part 1)

 

Aruan tasik mempunyai daya larian yang begitu kuat. Spesies ini juga mampu membesar mencapai saiz gergasi. Dalam mengendalikan ikan ini terutama di atas bot yang bergerak, perlu lebih berhati-hati terhadap sebarang risiko terkena sengatan durinya. Sebaris duri keras dan tajam aruan tasik yang terletak pada bahagian sirip dorsalnya boleh menyebabkan kecederaan yang serius.

 

Belukang

Nama saintifik: Hexanematichthys sagor
Nama umum: Sagor catfish

 

Ikan Laut Yang Boleh Melukakan & Menyengat (part 1)

 

Ikan belukang hampir menyerupai ikan duri. Ikan ini selalunya menjadi pengacau umpan dan sering dinaikkan ketika memancing di kawasan berair payau. Begitu pun, seperti ikan duri, ikan belukang juga mempunyai duri sengat yang berbisa. Duri ini terletak di bahagian sirip dorsalnya serta pada sirip pektoralnya.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI