Pengarah, Jabatan Kebudayaan, Kesenian, Pelancongan dan Sukan DBKL, Khairul Anuar Mhd Juri (kiri kedua) dan para penaja melepaskan spesis ikan patin untuk kaki pancing ahad ini bersama para penaja.

 

1,000 peserta dijangka memenuhi Taman Tas ik Metropolitan, Kepong, Kuala Lumpur yang menawarkan hadiah keseluruhan RM19,000 menanti peserta pertandingan memancing Jelajah Pancing Kuala Lumpur (JPKL) 2018 tahun ke 7 siri kedua anjuran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) pada Ahad ini.

 

Pengarah Jabatan Kebudayaan, Kesenian, Pelancongan dan Sukan DBKL, Khairul Anuar Mhd Juri berkata, sambutan yang mengalakkan pada siri pertama (1) di Tasik Ampang Hilir yang lalu telah menjadikan JPKL sentiasa dinanti-nantikan kaki pancing seluruh negara selain meningkatkan kesedaran warga kota bersantai bersama-sama keluarga memberikan sokongan yang tidak berbelah bagi dalam aktiviti sihat ini bertemakan “Jom Pancing Rakyat Ceria Komuniti Sejahtera”.

 

“Dengan adanya aktiviti sihat pada hujung minggu, diharapkan program pada tahun ini dapat menambahkan semangat rasa cinta kepada Wilayah Persekutuan dalam usaha memastikan keharmonian serta perpaduan warganya terus dikekalkan demi kesejahteraan bersama.”

 

IKLAN

“Malah inilah waktu terbaik bersama keluarga dengan menyertai pertandingan dan seterus mewujudkan ceria bersama komuniti setempat”

“Tahun ini siri pertandingan yang masuk tahun 7, hadiah keseluruhan wang tunai dari RM16,000 telah dinaikkan kepada RM19,000 manakala setiap peserta yang mendaftar diberikan dua (2) botol air oishi sumbangan penaja.

“Juara pertandingan ini akan membawa pulang RM8,000 diikuti RM3,000 untuk naib juara dan ketiga bakal memperoleh RM1,000.

“Pemenang keempat akan menerima RM400, kelima hingga ke-10 akan menerima RM250, pemenang tempat ke-11 hingga 20 menerima RM150, pemenang tempat ke-21 hingga 30 akan menerima RM100, pemenang tempat 30 hingga 50 akan menerima RM70 manakala pemenang tempat 51 hingga 70 akan menerima RM50 setiap seorang,” katanya.

IKLAN

 

Beliau berkata demikian ketika melepaskan lebih satu tan ikan pelbagai spesies di tasik itu hari ini antara patin bersaiz antara 4 hingga 5 kilogram.

Tambahnya, 1000 peserta dijangka mengambil bahagian selepas melihat sambutan yang cukup menggalakkan pada jelajah ke enam selain memperkenalkan lokasi-lokasi baru bagi warga kaki pancing tidak lepaskan peluang kali ini.

 

IKLAN

Menurutnya, Taman Tasik Metropolitan, Kepong mempunyai keunikan tersendiri kerana banyak spesies ikan terbaik termasuk tongsan dan toman bersaiz 10 hingga 20 kilogram menanti kaki pancing.

Turut memeriahkan JPKL 2018 ini ialah rakan strategik bersama iaitu Oishi Green Tea dan Igloo.

Yuran RM35 dikenakan untuk sebatang joran dan pendaftaran boleh dibuat di meja urus setia di lokasi pertandingan pada sabtu ini dari pukul 1 tengahari hingga 10 malam.

 

Rebut RM19,000 di Taman Metropolitan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI