Guntern morgen…! Atau selamat pagi, sapaan pengurus pemasaran Zepco Europe, Cristian Nawrat kepada rombongan kami sebaik keluar daripada ruang bagasi lapangan terbang Hamburg, Jerman.

 

Rangka lawatan kali ini adalah kali kedua. Matlamat lawatan kali ini adalah melihat pelbagai produk terbaru Zepco Europe antaranya Quantum, Black Cat, Browning dan Fin Nor.

 

Sepanjang 3 hari jadual kami padat dengan menelaah katalog Zepco Europe setebal lebih 700 muka surat, memilih produk-produk yang sesuai untuk dijual di pasaran Malaysia.

Hari keempat, kenderaan kami meluncur laju melepasi 160km/j dari Tostedt, Hamburg ke sebuah bandar di bahagian utara Jerman. Neustadt adalah sebuah pelabuhan yang terletak berhampiran sempadan antara Jerman dan negara tetangganya Sweden.

 

Trip Retro – Guntern Morgen Ikan German

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Di sinilah pengembaraan kami bermula, ia sebahagian daripada perancangan kami dalam menguji keberkesanan peralatan pancing pelbagai jenama keluaran Zepco Europe. Pelabuhan Neustadt adalah lapang sasar kami selepas 3 hari ‘muntah’ menghadap pelbagai barangan dan kelengkapan pancing di gudang yang terletak di Tostedt, Hamburg.

 

Bersama kami adalah Jocke Palmer, pemancing profesional dari Sweden. Beliau juga adalah juara pertandingan memancing Sweden Pole Fishing Tournament selama 4 tahun berturut-turut.

 

Trip Retro – Guntern Morgen Ikan German

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Kejayaan itulah yang telah melayakkan beliau mewakili Sweden ke Europe Pole Fishing Challenge juga untuk tempoh yang sama. Selain Jocke, trip kami turut disertai Cristian Nawrath dan Patrick pemancing profesional dari Jerman.

 

IKLAN

Sebaik melangkah ke jeti, mata kami tertumpu kepada deretan bot pancing berserta enjin sangkut 6.5 kuasa kuda. Ia begitu kemas dan bersih.

Satu permulaan yang positif sebelum memulakan satu-satu trip pancing terutamanya pemancing seperti kami yang jarang mendapat perkhidmatan first class bila memancing di tanah air.

 

Bukan mahu membuka pekung di dada tapi inilah realitinya apabila industri memancing diangkat pada tahap yang sepatutnya dan paling penting ia diiktiraf sebagai satu industri yang memberi pulangan lumayan kepada negara.

 

Trip Retro – Guntern Morgen Ikan German

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Kemudahan yang diperolehi peminat sukan bermotor dan sebagainya turut dirasai pemancing-pemancing di sini, kemudahan jeti, bot yang sempurna, tahap keselamatan diutamakan, sistem komunikasi pada setiap bot pancing juga memperlihatkan kepada kami bagaimana industri memancing di Jerman mendapat sokongan baik dari pihak berwajib.

 

Setiap penyewa bot pancing akan diberi taklimat ringkas tentang fungsi enjin dan langkah keselamatan jika berlaku kebakaran ketika memancing. Peta dan lokasi pancing serta lubuk-lubuk ikan turut disertakan sekali pada setiap bot pancing.

 

Trip Retro – Guntern Morgen Ikan German

IKLAN

 

Ia adalah sebahagian keperluan wajib yang perlu diadakan pengusaha-pengusaha bot pancing komersial.

Sebarang kegagalan dalam mematuhi keselamatan, pengusaha boleh didenda malah lebih teruk lesen dan kemudahan bot mereka boleh dirampas oleh pihak berkuasa tempatan.

Kami tinggalkan soal kemudahan, sebaliknya menumpukan haluan bot membelah muara menuju Laut Baltic.

 

Di kiri kanan pelabuhan terdapat pemancing tempatan mula memenuhi tebing menghunuskan joran menggunakan umpan soft plastic.

Sebenarnya ini bukanlah musim yang sesuai untuk memancing namun, ketika kehadiran kami, awan yang mendung sejak 3 minggu sebelumnya mula memberi ruang kepada cahaya matahari menerobos celahan gumpalan awan dan membentuk satu garisan cahaya yang mengasyikkan.

 

Trip Retro – Guntern Morgen Ikan German

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Bagi mereka, inilah masa yang sesuai untuk memancing sambil bertemu dengan jiran tetangga selepas masing-masing terperap panjang di rumah.

Kami dimaklumkan jurupandu bot tentang musim ikan kod bakal tiba dan mula memasuki muara antara bulan November sehingga bulan Mac.

IKLAN

Ikan kod adalah spesies bernilai tinggi malah isinya mengandungi tahap lemak yang sesuai bagi mereka mengharungi musim sejuk berpanjangan.

 

Trip Retro – Guntern Morgen Ikan German

 

Sepanjang menyusuri pesisir pantai kami menggunakan teknik menunda dengan kedalaman gewang mencecah 4 meter.

Sesekali teknik menunda kami selangi dengan teknik mengunjun dan mengilat menggunakan soft plastic beberapa pagutan manja kami terima namun ia tidak berakhir dengan aksi pertarungan.

 

Trip Retro – Guntern Morgen Ikan German

Jom like & See First www.facebook.com/umpanmania101

 

Ketika meneruskan tundaan di laluan kapal tangki, Shafizan yang menaiki bot berasingan menjerit gembira apabila gewangnya dirembat penghuni dasar. Kami tumpang gembira apabila beliau berjaya mendaratkan seekor ikan kod berskala hampir 2 kilogram.

 

Perasaan gembira tersebut diselangi dengan semangat yang berkobar-kobar untuk menambahkan lagi koleksi tangkapan.

Namun harapan tersebut berkubur apabila pengawal pantai menghampiri bot kami dengan mesej kami perlu pulang ke jeti berikutan cuaca bertambah buruk. Memang sepanjang tundaan gewang, kami menggigil kesejukan berikutan cuaca mencecah – 5 darjah Celcius.

 

Trip Retro – Guntern Morgen Ikan German

 

Hanya 2 ekor ikan kod yang berjaya kami daratkan sepanjang 45 minit memancing, ia tempoh memancing yang sangat tidak adil bagi kami.

Perasaan tidak puas hati sentiasa bermain di dalam fikiran, dan kami bertekad untuk kembali ke gelanggang ini pada masa dan cuaca yang lebih baik.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI