Berikut disenaraikan beberapa perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan ketika memancing kelah pada waktu malam.

 

 

Untuk pancingan dasar kelah pada waktu malam, disarankan khemah didirikan jauh sedikit daripada sungai. Lagi jauh basecamp dari sungai sebenarnya lebih bagus untuk peluang strike. Khemah yang terlalu dekat dengan sungai mengundang cahaya berlebihan dan bunyi bising yang akan menakutkan kelah.

 

IKLAN

Lagi bagus jika langsung tidak menggunakan lampu suluh. Lebih-lebih lagi lampu yang terang benderang macam pasar malam. Jika tidak boleh dielakkan maka hadkan penggunaan lampu suluh. Elakkan daripada menyuluh ke kawasan air terutama di kepala dan ekor lubuk.

 

Rahsia Mancing Kelah Saiz Besar Waktu Malam!!

 

IKLAN

Kelah dipercayai banyak meronda di kawasan kepala dan ekor lubuk pada waktu malam. Oleh yang demikian, umpan haruslah haruslah dibaling dengan sempuna khususnya di bahagian kepala dan ekor lubuk.

 

Ikan kecil atau isi ikan merupakan umpan terbaik untuk menjerat kelah pada waktu malam. Selain dari isi ikan, umpan sawit juga paling mujarab. Untuk pancingan malam sebaiknya taburkan dahulu sawit pada sebelah petang di lubuk tertentu.

IKLAN

 

Rahsia Mancing Kelah Saiz Besar Waktu Malam!!

 

Elak daripada menggunakan loceng sebagai penggera. Bunyi loceng sebenarnya amat nyaring dan pasti akan menakutkan ikan lain dan akan keluar dari lubuk. Cara terbaik mengikat ‘stik lampu’ pada hujung joran sebagai penanda.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI