Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Home Berita Port Ngeteh Retro!!

Port Ngeteh Retro!!

 

Biarpun resort ini lebih menjurus ke arah port lepak kaki golf, namun boleh dikatakan ramai juga kaki pancing yang menjadikan resort ini sebagai lokasi percutian tetap bersama keluarga. Alang-alang dah cari tempat bercuti, kawasan sebeginilah yang biasanya dijadikan sasaran utama kaki pancing.

 

Iyelah, kata orang sambil menyelam, minum air! Dapat bawa ahli keluarga bercuti satu hal, dapat baling joran pun dah kira bonus. Apatah lagi bila dapat baling joran dari balkoni bilik je. Memang mengasyikkan!

 

Port Ngeteh Retro!!

 

Melihat kepada aspek perubahan, bolehlah penulis katakan tidak banyak yang berubah di CWS ini. Hampir kesemua dekorasi lama masih dikekalkan dan tiada penambahan fasiliti baru yang dapat dilihat.

 

IKLAN

Mungkin yang berubah hanyalah kayu-kayu di balkoni yang mulai reput dan tidak begitu stabil berbanding kunjungan beberapa tahun lepas. Diharap pihak pengurusan mengambil berat akan isu penyelenggaraan ini agar resort ini masih kekal relevan untuk dijadikan sebagai kawasan percutian popular negeri Perak.

 

Beralih kepada potensi pancingan, ternyata lokasi ini masih berbisa kepada kaki pancing. Biarpun ia kini dikuasai hampir sepenuhnya oleh spesies pendatang iaitu Peacock Bass atau PB, namun bagi kaki casting yang gemar melayan pemangsa rakus ini pastinya akan kerap berkunjung ke sini untuk memperbaharui rekod masing-masing.

 

 

IKLAN

Jika kunjungan terdahulu hanya mampu memperoleh PB bersaiz juvenil sahaja, kini PB bersaiz mama sudah semakin mudah diperolehi. Saiz 30cm – 50cm memang semakin banyak didaratkan kaki pancing. Ikan-ikan lain seperti rohu, jelawat, kaloi, lampam, haruan, toman dan temoleh juga masih terdapat di sini.

 

Namun, faham-faham sajalah, bila kawasan sudah dikuasai sepenuhnya oleh spesies pendatang, pembiakan ikan-ikan asal di sini semakin kurang berbanding sebelumnya. Namun, berita baiknya, spesies-spesies ini sudah mula mencapai saiz aboh! Ikan rohu misalnya, sudah mula menjangkau berat belasan kilogram!

 

Port Ngeteh Retro!!

IKLAN

 

Dan sewaktu kunjungan kami ini, dikhabarkan ada pemancing yang berjaya menaikkan temoleh bersaiz 30kg sehari sebelum kami tiba. Entah benar atau tidak, itu tidak dapat dipastikan kerana ia diceritakan sendiri oleh pekerja resort ini.

 

Apa yang pasti, potensi pancingan di CWS ini memang masih relevan kepada kaki pancing. Kawasannya yang mendamaikan dengan harga yang berpatutan sememangnya menjadikan CWS Golf Resort sebagai salah satu lokasi percutian yang sesuai untuk kaki pancing datang bersama keluarga serta ingin menenangkan fikiran dan lari jauh dari hiruk pikuk belantara konkrit.

 

Port Ngeteh Retro!!

Gila mancing? Jom join www.facebook.com/umpania101

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI