Selepas kami berlima selesai menjamu nasi bungkus berlauk kari special, satu persatu joran diperiksa. Dari 6 joran dilabuhkan, lima umpan licin dikerjakan si mengkerong. Hanya Izuan tersengih membuka bicara ikan terakhir tahun beliau dengan seekor tetanda.

Melihat detik jam semakin getir, kami kemudian beredar ke tengah lagi di kawasan lebih terbuka, tambahan pula deruan angin semakin perlahan.

 

Walau bagaimanapun, sehingga tepat jam 12 malam tetanda tangkapan Izuan menjadi ikan terakhir kami menjelang tahun baru. Langit tidak selalu gelap apabila sebaik sahaja percikan api merah di udara berserta hon-hon kapal kedengaran di serata kawasan kapal dagang berlabuh menandakan tirai tahun baru sudah bermula.

 

Tak semena-mena tiga joran milik Jamsuri, Hiddayad dan saya membongkok serentak. Jam 12.01 iaitu seminit selepas tahun baru, Jamsuri terlebih dahulu bergambar dengan jenahak pertama tahun baru dan diikuti penulis. Hiddayad pula gagal dalam usaha memujuk ikan setelah tali pancing beliau tersangkut di dasar.

IKLAN

 

Tidak lama selepas itu Izuan sekali lagi membuka tirai dengan bergaya apabila turut memperolehi jenahak. Maka, tercapailah hasrat kami melihat telatah kapal dagang menyambut tahun baru di samping misi utama juga membuahkan hasil setelah kiraan 3 ekor jenahak berjaya di pancing buat permulaan.

 

Nampaknya dalam kiraan detik 12 malam kami bertuah kerana waktu tersebut keadaan air pada peringkat hujung surut, salah satu puncak ikan galak dengan umpan. Dari jejari sotong, kali ini masing-masing terus sahaja sekor kurita dicangkuk tanpa mempedulikan umpan yang susut.

IKLAN

 

Terlena dalam kesejukan malam, kami terjaga di awal pagi 1 Januari dalam keadaan laut tenang. Kemudian sauh dibongkar untuk bergerak ke arah boya mencari umpan yang hampir kehabisan. Setiba di boya terdapat 6 biji sampan pemancing yang berkerumun di satu-satunya boya yang produktif di kawasan ini.

 

Maka, masing-masing pun bergilir melabuhkan set apollo untuk mendapatkan anak selar dan ikan tamban. Apabila umpan agak-agak cukup, sampan terus dikemudikan ke arah selatan menuju spot ikan merah untuk semangat tahun baru.

IKLAN

 

Bergerak dalam keadaan laut agak tenang kurang dari 40 minit kami tiba di spot ikan merah Setibanya di lubuk, satu persatu umpan ikan tamban di dilabuhkan ke dasar. Set kekili manual dan elektrik yang dibawa dipertaruhkan untuk mencari rekod awal tahun. Dari paparan skrin kedalaman bermula 110 kaki sebelum ia menjunam ke aras 190 kaki.

 

Lopak sebegini agak terlindung dan dikenal pasti tempat ikan berehat di siang hari. Lama juga menunggu sehingga air sudah hampir mencapai 90% surut barulah kami menerima sentapan. Di lokasi ini 7 ekor ikan dinaikkan tapi semuanya jenahak! Merah kat mana?

 

Setelah air mula bergerak pasang tidak menampakkan sebarang hasil ikan merah. Rata-rata jenahak saja yang sudi. Yang lucunya, sampan bersebelahan berjaya menjinakkan ikan merah hanya beberapa meter dari tempat kami memancing.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI