Selain ikan, udang merupakan antara spesies kegilaan kaki pancing. Berbeza dengan ikan, sentapan udang turut mempunyai keasyikan yang tersendiri.

Mungkin tidak seganas ikan, namun penangan sentapan udang mampu membuatkan pemancing leka dibuai tarikannya.

 

Jika anda mahu mencuba pancingan spesies krustasia ini, apa kata anda berkunjung ke D’Ombak Kolam Pancing Udang Harimau yang terletak di Taman Rakan, Sungai Long, Kajang.

baca juga kenali udang lipan

 

Pond Retro – D’ Ombak Kolam Pancing Udang Harimau

 

Kolam pancing di sini mampu memberikan kepuasan bagaimana tarikan udang harimau kepada anda dan pasti anda tidak pulang tangan kosong.

 

Menurut pemilik kolam pancing udang harimau ini, Aishah Bt Aziz atau mesra disapa Kak Shah, kolam ini telah beroperasi lebih kurang 8 bulan setelah dia mengambil alih pengurusan kolam ini daripada pemilik sebelumnya.

 

“Saya memulakan perniagaan kolam pancing udang harimau ini kerana minat dan Alhamdulillah sambutan yang diterima cukup menggalakkan,” tambah Kak Shah lagi.

 

Pond Retro – D’ Ombak Kolam Pancing Udang Harimau

IKLAN

 

Udang harimau di kolam ini bukan sahaja dilepaskan setiap hari, malah setiap jam juga udang akan dilepaskan bergantung kepada jumlah pemancing pada kadar 200 gram/pemancing yang ada.

 

Selain itu, antara tarikan lain ialah pada hari Sabtu dan Ahad yang dipanggil Happy Hour di mana pihak kolam akan melepaskan 10kg udang serentak untuk dipancing. Jangan khuatir, anda pasti tidak akan pulang dengan tangan kosong.

baca juga kenali udang harimau

 

Henjutan syahdu udang harimau

 

Bercerita tentang pancingan spesies udang harimau atau Penaeus monodon ini, cara pancingannya hampir sama dengan pancingan udang galah.

Di sini, umpan yang sering digunakan dan ada dijual di sini ialah umpun-umpun. Kemudian anda sudah boleh duduk santai setelah melabuhkan umpan dan bersedia untuk menyentap tarikan udang harimau.

IKLAN

 

Pond Retro – D’ Ombak Kolam Pancing Udang Harimau

 

Pastikan mata anda fokus pada tali pancing untuk melihat tarikan udang harimau ini kerana kadang-kadang pergerakan tali yang minima sudah menandakan ada yang menjamah umpan.

 

Jika yakin umpan dah mengena, sentap rod menggunakan pergelangan tangan atau istilah popular di sini iaitu ‘lock’, sebelum angkat rod bersama udang yang tewas.

Fuhh, penulis sendiri pun terasa keasyikannya setelah menaikkan beberapa ekor udang harimau dalam masa yang singkat.

 

Pond Retro – D’ Ombak Kolam Pancing Udang Harimau

 

IKLAN

Pemancing-pemancing lain sewaktu kunjungan penulis pun masing-masing seronok dibuai tarikan udang harimau.

Malah, anda tidak perlu segan atau malu kerana apabila berada di sini, bukan sahaja Kak Shah dan suaminya iaitu Abang Wan D’Ombak yang akan memberikan tip, malah pemancing lain pun tidak sukar memberikan tunjuk ajar.

 

Pond Retro – D’ Ombak Kolam Pancing Udang Harimau

 

Bak kata orang, memang sempoi habis. Setelah meluangkan masa berkunjung di sini, penulis melihat kolam ini memang sesuai bagi mereka yang mahu meluangkan masa santai

sambil melayan tarikan udang harimau baik yang datang berkeluarga, suami isteri atau pun solo.

Pendek kata, syok tarik udang dapat, syok makan udang pun dapat, memang berbaloi-baloi.

 

Pond Retro – D’ Ombak Kolam Pancing Udang Harimau

baca juga teknik memancing udang galah

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI