Oleh: Zamzi Borhan (Ahli Farmasi)

 

AIR HANGAT & COVID19

Den yakin semuo sahabat-sahabat den rajin membaco… tolong baco sampai habih yo maipren. Disobabkan ramai yang bertanyo… mako den cubolah jawab kek sini. Antaro soklan kontroversi yg ditanyokan:

 

BOLEHKAH MEMINUM AIR HANGAT MEMBUNUH COVID-19 INI?

Dek Coronavirus yg menyobabkan COVID-19 ni masih lagi “baru”… mako memang terdapat banyak percanggahan pendapat di kalangan ahli professional tentang virus ini, termasuklah pasal air hangat ini… ditambah pulak dengan pandangan2 ahli2 politik.

Tak polah… bondo baru… camtu laahhh… perselisihan pendapat selalunya memberi rahmat. Yang termakan dek aqal… kito terimo… yang polik… kito ketopikanlah.

 

Kesemua ahli professional ini berpendapat bahawa…. air hangat yang bersuhu 70°-80°C, berkesan membunuh kebanyakan virus yang berada di luar tubuh… tetapi masih belum terbukti membunuh virus-virus di dalam tubuh.

 

Sememangnya… apabila Coronavirus ini telah memasuki tubuh… hanya “daya tahan badan” sahaja yang boleh “melawan” virus ini.

Walau bagaimanapun, sebahagian dari “mereka” berpendapat… bagi Coronavirus yang BELUM sepenuhnya memasuki tubuh… yg baru terjangkit… yang masih berada di sepanjang salur pernafasan bahagian atas atau “Upper Respiratory Tract” (URT), iaitu…

IKLAN

Mulut
Tekak
Kerongkong

… tetapi tidak di hidung… boleh dibunuh dengan air hangat pada suhu ini.

 

Air hangat ini… jika sekalipun tidak membunuh virus ini… tetapi air hangat ini boleh menolak dan “membilas” (flush) virus-virus yang ada di mulut, tekak & kerongkong… masuk ke dalam perut.

 

Kemudiannya virus-virus ini akan dibunuh oleh Asid Hidoklorik perut yang pH nya sangat berasid iaitu antara pH1-3.

Begitu jualah fungsi meminum air suam atau air kosong… kalau boleh minumlah sekerap yang boleh… walaupun kesannya tidak seefektif air hangat.

Semua jenis virus perlukan sel-sel hidup sebagai “perumah” @ “vehicle” @ “medium” untuk ia HIDUP, membiak dan menular. Tidak seperti bakteria… yang boleh hidup dengan sendirinya.

 

IKLAN

Apobilo si pengidap COVID-19 ni BATUK atau BERSIN… air liur yang mengandungi sel-sel hidup di dalam mulut si pengidap, akan terpercik keluar bersamo virus2 yg menumpang padanya.

Virus2 ini boleh hidup pada air liur yang mengandungi sel2 hidup ini… selagi ianya tidak kering. Kebiasaannya dalam 10-15 minit. Selepas “perumah” @ “vehicle” @ “medium”nya kering… virus2 ini akan mati. Untuk mencegah… jarakkanlah diri lebih dari 1-2 meter jika bertemu dengan sesiapa pun.

 

Perkongsian Terbaik Dari Pemancing Perihal Covid-19

 

Badan kita adalah sel2 hidup, yg boleh menjadi “perumah” @ “vehicle” @ “medium” untuk virus ini terus hidup dan membiak. Benteng pertahanan pertama tubuh adalah KULIT kita. Walau bagaimanapun… tangan boleh membawa virus-virus ini ke mulut, hidung dan mata… yang menjadi PINTU kemasukan virus-virus ini.

 

Oleh sebab itu… selalulah cuci tangan dengan HAND SANITIZER atau sabun.

Sobab itu juga… disarankan jugo berjomur sekojap… supayo titisan2 air liur dari batuk atau bersin dari sipengidap yg terkena pada badan kita… copek koring.

IKLAN

 

Penggunaan FACEMASK sangat membantu dalam menghalang penularan COVID-19, terutamo melalui mulut dan hidung.

Oleh sobab itu…

Jiko tidak di”flush” virus2 ini dengan meminum air hangat atau air suam atau air kosong… virus2 yg melokek pado mulut, tekak & kerongkong ini akan menular pula ke PARU-PARU.

Bilo PARU-PARU dah disorang… susahlah sikit boss. Virus ini boleh menyebabkan organ ini menjadi rosak sepenuhnya, jika tidak mendapatkan bantuan dengan segera.

 

Antara simptom PARU-PARU sudah diinfeksi dengan virus ini:

Batuk yang kerap.
Sakit dada.
Kesukaran bernafas @ “Shortness of Breath” (SOB).

 

Cara yg mudah untuk pastikan PARU-PARU kito masih lagi ok…

Cubo tarik nafas dalam-dalam… dan tahan nafas selamo 10 saat… kalau tak batuk… kiro ok lah tu!

Diharap… membantu.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI